TOMAS LEDIN, Socitetsparken, Varberg den 2 augusti 2024 – förenar gammalt och nytt till gedigen helhet

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Tomas Ledin viker inte ner sig, och det gör inte heller hans fans, det gäller att ta tillfället i akt. Solen skiner (kanske bara idag) över Varberg och Tomas Ledin och hans stora sommarhit blir det perfekta extra extranumret med både Little Jinder och Niklas Strömstedt som skönsjungande gäster.

Innan dess har vi fått en gedigen maratonkväll med klassiska hits såväl som nyskrivna trallvänliga melodier serverade av tre av Sveriges finaste artister.

Dator eller nyckelharpa?

Inledningsvis är Little Jinder jättebra. Vilken pärla hon är. Vilken uppvärmning. Vilka låtar. Vilken scennärvaro. Vilken musikalitet. Synd bara att vissa konsertbesökare inte riktigt uppskattar den present som en förkonsert faktiskt är. Ett samling med förfriskade äldre män skriker tidigt att de vill se Tomas Ledin och att det där inte är riktiga instrument, vem som helst kan ju spela på sånt, det är ingen konst…

Little Jinder har bland annat en dator på scen, helgerån, Tomas Ledin & Co har gitarrer… Kanske hade männen varit nöjda om Little Jinder haft med sig mamma Åsa Jinders nyckelharpa. Där kan man snacka old school. Där ligger till och med Tomas Ledins samling av elgitarrer i lä.

Tajta Vapendragare och snabb gitarrstafett

Kvällens huvudperson Tomas Ledin gör entré tillsammans med sitt kära band Vapendragarna och en mindre armé av gitarrer att byta mellan. Hade gitarrstafett varit en OS-gren hade Ledin legat bra till i finalpasset. Ledin och bandet är så tajta, de har spelat ihop i snart ett kvarts sekel, och visst kan basistfyndet Ove Andersson extraknäcka som look-alike till Kiefer Sutherland om han får tid över. Ledin ger sympatiskt mycket cred till sitt fina band och introducerar dem grundligt en och en, mellan olika låtar … där de fått tillfälle att glänsa med till exempel ett extra flådigt gitarrsolo eller intensivt trumsolo. Trumslagaren Johan Franzon rockar dessutom en extra snygg sommarhatt.

Förenar nytt och gammalt till en helhet

Vissa artister håller sig bekvämt till det gamla och kan nästan fastna i en publikfriarfälla, medan andra förnyar sig så mycket att de tappar bort både sig själva och publiken. Tomas Ledin lyckas förena både de gamla och de nya låtarna till en gedigen helhet och allt flyter sömlöst samman. Vare sig inspirationen är en kort hippietid i USA, där Ledin var utbytesstudent som ung, eller uppväxten i Norrland. Norrlandstexterna och melodierna är särdeles vackra och äkta. Det nyskrivna bygdespelet med En midsommarnattsdröm förtjänar att bli en hit.

Blå himmel, blå känslor, blå sammetsjacka

När det nästan inte kan bli bättre … då blir det ännu bättre. Niklas Strömstedt äntrar scenen iklädd en blå sammetsjacka, som hade passat Little Lord Fauntleroy, och det blir en somrig blåtonad duett med de båda pop-och-rock giganterna. Sedan tar Strömstedt själv över showen ett slag, den enda gången under en lång, lång kväll då Ledin får en förmodligen välbehövlig paus, och tänk vad det är populärt att sjunga om att köra på en fågel och begrava den, med det klassiska Lidingö utbytt mot Varberg i texten – till publikens jubel och förtjusning. Om Niklas Strömstedt hade varit gäst utan att leverera Sista morgonen som älskad allsång inför ett gungande, sjungande lyckligt publikhav … då hade det väl blivit upplopp på köpet. Det skulle vara som att se Tomas Ledin utan att få höra Sommaren är kort.

Efter ännu en duett tar Ledin åter över showen helt solo – och ja, ja, ja man kan lita på Ledin. Det här är Showtime.

Energiknippe i svarta myggjagare

Tomas Ledin är i sitt energiska esse hela kvällen – han gör push-ups med mikrofonstativet och hoppar upp och ner för trappan och springer fram och tillbaka till scenkanten och till de olika sidorna av publikhavet … och han kan definitivt pricka av dagens gympass med råge. Johnny Cash får se upp när det gäller att vara känd som mannen i svart – Ledin rockar svart-som-en-lakrisrem-stilen. Komplett med myggjagare som Ville Vessla säkert hade velat lägga vantarna på.

Ser barndomsidolen för första gången

I publiken finns både återvändare som sett Ledin förr och de som ser Ledin live för första gången – för att unna sig. Man måste passa på. Man vet inte när man får chansen igen. En dam i sextioårsåldern berättar att hon älskat Ledin hela livet och det här är första gången hon får se honom på riktigt. Hon är inte besviken. Det här är en lyrisk kväll.

Ledin som födelsedagspresent

Ett spansktalande par från Karlstad har rest långt … men de konstaterar att Ledin inte kommer att komma till Karlstad i år, så de tog “sola i Karlstad” med sig och reste för att fira makens födelsedag. Presenten? Biljetten till Ledins konsert så klart!  Ett tips till Ledin: folk fyller år nästa år igen. Och någon blir väldigt glad om Karlstad står med på turnéplanen …

Hyllar den korta sommaren

Efter en fullgod och lång konsert med Ledin & Co … kommer en liten paus och sedan en triumferande tempofylld återkomst med en lång rad extranummer som är som en egen minikonsert i sig, fullpackad med hits, inklusive en upphottad och discosvängig variant av Sensuella Isabella.

Nu är publiken nöjd (inklusive de som hojtat “Isabella” ett bra tag under showen). Nu har vi fått uppleva alla de allra största låtarna. Utom en. Sommaren är kort sparas till ett extra extranummer som inkluderar ett tack till gästartisterna och bandet. Strömstedt, Jinder och Ledin hyllar den korta sommaren och kramar om varandra och tackar för sig.

Vilken triumf. Vilken mic drop.

Klicka på valfri bild för att se bildspelet.
 
 

 
 
 

print

Våra samarbetspartners