LOVE LIES BLEEDING – Kristen Stewart med en doft av film noir

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Rose Glass
Skådespelare: Kristen Stewart, Katy O’Brian, Anna Baryshnikov, Ed Harris, Dave Franco
Premiär: 2024-07-26
Betyg: 3

Jag trodde att Love Lies Bleeding fanns ute på streaming sedan länge, men så är visst inte fallet. Först ska den upp på bio.

Det här är en thriller från A24, och det kan ju innebära precis vad som helst. Bra som en Ti West-film, eller pretentiöst, konstnärligt och irriterande. För regin står engelskan Rose Glass, som tidigare gjort skräckfilmen Saint Maud, som var intressant, men ospännande och lite för pretentiös för sitt eget bästa. Thrillern Love Lies Bleeding är mindre pretentiös.

Ointresserad av det mesta

Kristen Stewart spelar Lou, en lesbisk tjej med flottig och misslyckad hockeyfrilla. Det är slutet av 80-talet och Lou jobbar på ett sjaskigt gym i en liten sjaskig håla. Hon är fullkomligt ointresserad av sitt jobb, hon är ointresserad av det mesta. Hon verkar bara bry sig om sin förvirrade syster Beth (Jena Malone), som är gift med en våldsam man, JJ, spelad av Dave Franco.

Kärleken besvaras

En dag anländer bodybuildern Jackie till gymmet. Jackie spelas av Katy O’Brian, som är – eller har varit – tävlande bodybuilder på riktigt. Jackie är på väg till en bodybuildingtävling i Las Vegas, men har inga pengar, så hon liftar och tar småjobb. Lou blir omedelbart förälskad i Jackie. Kärleken besvaras.

Hamnar i en våldsspiral

JJ har fixat ett jobb åt Jackie, hon serverar på en skytteklubb som ägs av gangstern Lou Senior, som spelas av Ed Harris iförd en av de absolut fränaste och minst attraktiva frisyrer som skådats på bio. Det visar sig att Lou Senior är far till Lou, men Lou vill inte veta av sin far. Det visar sig även att Jackie har våldsamma tendenser. När JJ spöar upp och nästan dödar Beth, griper Jackie in, och Jackie och Lou hamnar i en jobbig situation och en våldsspiral de måste ta sig ur.

Skitigt och ödesmättat

Love Lies Bleeding är bättre än jag trodde den skulle vara. Filmen har en doft av film noir. En gnutta Out of the Past, kanske. Det är skitigt och ödesmättat. Inga rollfigurer är riktigt goda, alla har onda drag. Folk är våldsamma, den lokale polisen är köpt av Lou Senior. FBI är ute efter Lou Senior.

Här finns en del surrealistiska scener. Lou förser Jackie med steroider. Emellanåt ser Lou Jackie som något slags She-Hulk med enorma, svällande muskler. Under en bodybuildingtävling hallucinerar Jackie och det känns som en David Cronenberg-film för en liten stund.

Brutalt och blodigt våld

Jag tycker att rollfigurerna är lite för osympatiska för att jag ska bli fullt engagerat i berättelsen. Lou är sur och vresig, Jackie är knepig. Med andra ord som det brukar vara i den här typen av film. Mer drama än thriller. Våldet är brutalt och blodigt med splattereffekter. Anna Baryshnikov, dotter till Mikhail, spelar en konstig tjej som är kär i Lou och som ställer till det.

Filmen är omskriven för sina sexscener. Tja, de är väl vågade för att vara en amerikansk film.

På en tiogradig skala tycker jag nog att den här hamnar på en sexa. Fast nu har vi förstås ingen tiogradig betygsskala här på JPS Media!

print

Här kan du se Love Lies Bleeding (2024)

Våra samarbetspartners