CHEZ KANE: Stjärnskottet betonar ”Jag står på mina egna ben”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

När Danny Rexon, grundare av och chefsdesigner i hårfagra Malmöbandet Crazy Lixx upptäckte walesiskan Chez Kane på YouTube innebar det början på något nytt. Något nytt med avsikt att åter blicka tillbaka mot 80-talets kvinnliga rockakter med melodisk hårdrock i blodet.

För nämn namn som Lee Aaron, Pat Benatar, Lita Ford och Vixen och alla med förkärlek för denna genre kommer att få något vått i ögonen av närmast religiösa mått, och det var åt det hållet Rexon och Kane strävade redan från första stund.

Blev tagen på sängen

Och (rock)världen var med på noterna. Positiv respons på den självbetitlade debuten strömmade generöst in i samband med releasen i mars 2021. Välförtjänt tyckte uppenbarligen både fans och kritiker, men sångerskan själv överraskades av de positiva reaktionerna.

– Jag var väldigt förvånad, betonar hon. När Danny upptäckte mig och vi drog igång det här projektet kunde vi såklart inte alls veta vad som skulle hända. Sedan kom covidpandemin, och mitt i den kunde vi känna att det fanns sug efter något upplyftande. Men jag blev ändå tagen på sängen över hur väl mottagen skivan blev.

”En Lita Ford av idag

Chez har svårt att plocka fram sin absoluta favoritrecension ur minnet, men en som står ut är en där hon betecknades som ”En Lita Ford av idag”.

– Det var verkligen ”badass”- Men jag är till hundra procent inspirerad av folk som Vixen, Lita Ford och Pat Benatar. Det är folk som dem jag växte upp med, så att bli placerad i den kategorin är helt galet.

Älskar att giga

– Så med tanke på detta och mycket annat. Hur ser du på allt som hänt de senaste åren?

– Det har varit härligt. Listan över allt jag varit med om är lång. Inte minst har det blivit många gigs. Jag trodde till exempel aldrig jag skulle få spela på sådant som Monsters of Rock och Sweden Rock. Så för mig har framstegen varit fantastiska. Nu hoppas jag få fortsätta göra det här också. Jag älskar resandet och att giga. Det är en fantastisk känsla.

Cover på Vixen gav resultat

Mycket vatten har således runnit under broarna sedan Chez rockäventyr på högre nivå tog sin början. Fast hon kan förstås fortfarande minnas kvällen då Danny Rexon helt oväntat slog en signal till henne hemma i Wales en kväll i december 2019.

Jag såg något uselt på TV med en av mina systrar när telefonen ringde. Det var Danny som berättade att han jobbade på ett projekt, och att han sett min cover på Vixens Edge of a Broken Heart.

Chez berättar att hon har en videokanal på YouTube, och det var där Crazy Lixx-sångaren hade sett videon ifråga. Det är en sådan grej som öppnar dörrar, säger Chez. Och det har hon ju uppenbarligen rätt i.

– Du vet, jag är så tacksam för allt det här. För sedan spelade vi in skivan under 2020. Tanken från början var att jag skulle flyga till Sverige då, men sedan hände det här med pandemin, så jag fick spela in min sång hemma istället.

Hade grupp med systrarnaKane’d med dina två systrar?

– Jag har sjungit sedan jag var fem, men när jag var sjutton, arton bildade vi bandet. Vi har släppt tre album. Sedan fick de barn, men jag hoppas vi kan göra något mer i framtiden. Det är för länge sedan vi gjorde något nu. Fast de är väldigt stöttande mot mig när det gäller min sologrej. Vi har aldrig haft någon konflikt.

Bäst vara ärlig mot sig själv

– Som du själv säger har mycket hänt sedan du släppte ditt första album. Så vad är det viktigaste du lärt dig de här åren?

– Aah, affärssidan har förändrats en hel del på senare år, så jag har lärt mig något nytt varje dag. Det går inte att lyssna för mycket på vad folk säger. Så det är bästa om man kan vara ärlig mot sig själv, och inte låta andra knäcka en. 95 procent av allt jag läser om mig själv är positivt, så jag fokuserar på det. Fast negativiteten på sociala medier är rena giftet. Så jag försöker se bortom det där.

Viktigt med fler kvinnor

I sammanhanget bör väl också påpekas att det faktum att Chez är kvinna inte nödvändigtvis är någon fördel i en alltjämt dominerad (rock)värld, men vokalissan menar att avogheten var mer av en grej förr om åren.

– Ja, jag tycker det funkat okej för mig så här långt. Kan känna att vi kommit en bra bit på väg som läget är nu. Kvinnor kan komma undan med mer. Ju fler som gör det här desto lättare blir det. Därför är det viktigt att fler kvinnor gör det här. För det borde inte spela någon roll vem som står på scen. Det finns gott om plats för alla här i världen. Så länge de har roligt medan de gör det.

”Han skulle aldrig tvinga mig göra någonting”

– Avslutningsvis; vad är den största missuppfattningen om dig?

– Sedan jag började med mitt soloprojekt har jag fått höra av en del att jag blivit tvingad till att göra det här. Att Danny bestämmer vad jag har på mig och så vidare. Men det är en massiv missuppfattning. Jag står på mina egna ben. Jag och Danny har en verkligt bra relation. Han skulle aldrig tvinga mig att göra någonting.

Fotnot:
Chez Kane framträder på festivalen Malmö Melodic måndagen den 29 juli.

print

Våra samarbetspartners