BLUE LOCK THE MOVIE: EPISODE NAGI – Läckert snygg fotbollsfest från Japan

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Gekijô-ban Blue Lock -Episode Nagi-
Regi: Shunsuke Ishikawa
Originalröster: Nobunaga Shimazaki, Yuma Uchida, Kazuyuki Okitsu, Kazuki Ura, Tasuku Kaito
Premiär: 2024-07-19
Betyg: 4

Blue Lock är en japansk mangaserie skriven av Muneyuki Kaneshiro och illustrerad av Yusuke Nomura. Det har gjorts en anime serie för japansk television och biofilmen Blue Lock The Movie -Episode Nagi hade premiär i Japan april 2024. Det är denna biofilm som nu går att se i Sverige på Filmstadens biografer. Det här är ett tillfälle som inte får missas för alla animeälskare och alla som gillar fotboll.

Men tilläggas bör att filmen endast visas med japanskt tal och med engelsk text … så antingen måste du kunna tillräckligt bra japanska för att förstå vad de säger eller så måste du kunna läsa liten text på engelska tillräckligt snabbt för att hänga med…

Det är ofta vit text på vit bakgrund, något som är typiskt för en hel del anime, de har vita skoluniformer, vita fotbollsuniformer, vita väggar…

Men det är skitsnyggt tecknat. Speciellt visionsbilderna av hur olika spelare ser planen och olika möjligheter. Det här är en av Japans bästa och mest framgångsrika mangas genom tiderna. Hur man fångat blicken, spelet, intensiteten är mästerligt.

Sedan kan man ju debattera hur smart det är av Blue Lock att bara fokusera på strikers – man behöver mittfältare, målvakter och backar också, en fungerande spelidé och förmåga att stänga igen så att motståndaren inte gör för många mål.

Kort sett kan man säga att filmen handlar om ett par killar som först blir vänner och sedan inte är vänner och sedan blir vänner igen… Allt för fotbollens skull. En av killarna är en slackertyp med vitt hår och den andra är en energisk kille med lila hår. Det osar metrosexuella (b)romance vibbar lång väg.

Killarna som är på den svenska premiären (det är bara killar i salongen) ger tummen upp, toppbetyg, men de tycker att det kunde ha varit mer (!) fotboll i filmen. Man kunde ha fått se några hela matcher istället för montage. Och … så är det synd att man inte får se hur det slutar. “Men det får man väl se nästa säsong.” Det säger en del om hur biovärlden fungerar, att numera talar man om “säsonger” även när det gäller film och att man får vänta på att se ett slut, det har ofta blivit normalt.

Hoppas att det blir en film till … och att den kommer att visas på svenska biografer. Gå förresten inte när eftertexterna rullar. Det blir två stycken långa bonusscener.

print

Här kan du se Blue Lock the Movie: Episode Nagi (2024)

Våra samarbetspartners