BEHEMOTH, Slagthuset, Malmö den 15 juli 2024 – skoningslös metal i den högre skolan

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Behemoth från Polen har i drygt 30 år levererat extremmetal av den högre skolan. Från början var det ”hederlig” blackmetal men de har utvecklat stilen och av alla subgenrer hit och dit skulle jag nog kalla det för progressiv blackmetal där tonvikten ligger ockult och blasfemi. Deras scenshow känns väldigt regisserad och det är extremt professionellt på alla plan.

 Ondsint musik från första sekund

Domedagsstämmningen infinner sig i samma ögonblick som introt börjar och det låter som ett soundtrack till en Terminatorfilm. Öppningsspåret Once Upon a Pale Horse är mörkt och Nergal tar i från tårna för att ingen ska missa budskapet. Det förinspelade introt med mässande röster får en snygg övergång till Ora Pro Nobis Lucifer, vilket betyder Be för oss Lucifer. Låtens innehåll lämnar inget övers till tvivel. Det är en tjock ljudmassa som fullkomligt väller över publiken. Inte så de spelar i hundaåttio utan det är headbangsvänligt tempo.

Sakrala körer och kusliga intron

Conquer All från albumet Demigod kom för 20 år sen och låten håller bra än. Tungt i lagom takt uppblandat med blastbeats ger rejält med dynamik. Ett vilt gitarrsolo gör inte saken sämre. Sakrala körer skapar en stämningsfull öppning till Ov Fire and the Void. Videon till denna låt är tämligen kuslig. Precis som allt annat de producerar.

Tack för supporten

Behemoth passade på att tacka publiken för den stora och mångåriga supporten och mindes att de spelade i Malmö för drygt 15 år sen. Cursed Angel of Doom var deras första låt som bandet spelade in och jag förmodar att kvällens version var både tyngre och brutalare. Det var bra men det hördes att det var en lite annan stil på detta.

Mera undergångsstämning!

Ännu ett effektfullt intro med undergångsstämning (nu skrev jag det igen). Christians to the Lions. Fullt ös och lite till och det var emellanåt svårt att hänga med svängarna. Chwała mordercom Wojciecha (997-1997 dziesięć wieków hańby).

Den här polska titeln har jag inte lyckats klura ut från vilket album den härstammar ifrån. Men låten var cool oavsett och det räcker ju länge. The Deathless Sun smattrade på för fullt. Åter igen med massiva körer i refrängerna lät detta som om det stod hundra körsångare bakom backdropen.

Visuellt nyttjande av scenen

Behemoth nyttjar scenen till fullo och har på bägge sidorna podier där musikerna kan komma upp minst 4-5 meter. Även trummisens podium är ett par meter över scengolvet. Klart bra för publiken då musikerna kommer upp lite. Det är säkert dubbla budskap då man (läs: jag) kan tolka det som att de står på någon predikstol och kan mässa ut sina onda budskap.

Intressanta låttitlar/texter

I Blow Your Trumpets Gabriel är jag helt övertygad om att texten inte innehåller något positivt budskap. I saw the virgin’s cunt spawning forth the snake I witnessed tribes ov Judah reduced to ruin. Tolka det som ni vill… Bartzabel är namnet på en demon och titeln på ytterligare ett mästerverk av Behemoth. Nyfiken på vad fler titlar betyder? Eschaton har tydligen att göra med apokalypsen och annat elände.

Effektfullt med eld och ljus

Tappade bort mig bland låtarna men kyrkklockor och mässande brukar inte båda gott. Fast som intro är det effektfullt. Sista låten blev den ödesmättande O Father O Satan O Sun. Förutom bra musik och underhållning bjöds det på gott om eld och snygg ljussättning under konserten. Eldflammor är ju liksom en del av den sortens konserter. Bandet såg verkligen demoniska ut med corpsepaint samt matchande klädsel till det.

Vad tyckte jag då?

Detta är som sagt ett sanslöst bra band. Allt är genomtänkt i minsta detalj live, och på skiva är produktionen alltid på topp. De har förmågan att nyttja det visuella och är väldigt teatrala med sin scenshow. Satanism, blasfemiska texter och ockulta saker är alltid tacksamt att göra musik om.

Några som däremot inte uppskattar Behemoth är den polska katolska kyrkan som haft en hel del åsikter om vad de sysslar med. Fast det är ju deras problem. Helt övertygad om att publiken gick hem mer än nöjda. Ska jag nu gnälla på något är det att merchen blivit sjukt dyr. 500 spänn för en t-tröja känns lite väl svettigt.

print

Våra samarbetspartners