DUNE: PART TWO – sci-fi i finkulturell tappning

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Denis Villeneuve
Skådespelare: Timothée Chalamet, Zendaya, Rebecca Ferguson, Javier Bardem, Josh Brolin
Land: USA
År: 2024
Genre: Action, Drama, Sci-Fi, Äventyr
Längd: 166 minuter
Format: Blu-ray, DVD & 4kUHD
Distributör: SF Studios
Betyg: 3

Frank Herberts roman kom ut 1965 och var på sin tid banbrytande ekologisk sci-fi. Som lär ha inspirerat många sci-fi älskare, bland annat George Lucas som skapade Star Wars.

Fördelen med detta är att man känner igen sig. Nackdelen med detta är … att man känner igen sig. Det känns som om man sett precis allt förut. I Star Wars eller annan sci-fi eller i fantastyserien Game of Thrones eller dess spin-off.

Gör din hemläxa

Det här är en del två, vilket syns i titeln, men för ordningens skull varnas ändå alla som optimistiskt tror att detta är en fristående historia som man kanske skulle kunna hänga med i utan att göra sin hemläxa. Du bör ha sett första filmen. Det är också en fördel att ha läst böckerna för att hänga med.

Det här är bara mitten…

Många irriterar sig på att många storfilmer idag inte har något slut … för man hoppas sälja in en uppföljare (som inte alltid blev av – förra gången Hollywood gav sig på Dune slutade det med ett magplask utan slut). Dune 2 har inget slut, för man hoppas sälja in en del tre, och Dune 2 har inte heller en början, eftersom ettan kom ut för ett par år sedan. Vad man får är alltså en mitt.

Allt fler filmmakare tycks inspireras av Rymdimperiet slår tillbaka (den andra Star Wars-filmen i den trilogi som kom ut först). En film utan början och slut.

Men hur ofta är det kul att titta på en mitt? För många filmer kräver idag att man gör läxor, ser tidigare filmer, läser serietidningar eller böcker och tittar på tv-serier för annars kan man inte “uppskatta filmen”.

En lång ökenvandring

Så på minuskontot: detta är en mitt, det är mycket troligt att du glömt bort handlingen i ettan, nu är de ute och knatar i öknen igen och det är en massa olika konstiga namn och relationer och … ja, det är verkligen som Game of Thrones. Inklusive det faktum att seriens Ned Stark avlivades redan i första filmen. Nu är det hans fru och son som är (typ) huvudpersoner bland ett myller av olika karaktärer.

The One

Paul lämnades ute i öknen för att gå hädan i slutet av första filmen, men överlever och blir ledare och frälsargestalt för en ökenstam som har ett speciellt förhållande till en dyrbar krydda som alla i hela rymden vill lägga vantarna på. Hade man kunnat göra samma historia på planeten Jorden med öken, olja och beduinstammar? Frank Herbert låg i tiden på 1960-talet med miljömedvetenhet, och nu har den trenden kommit tillbaka. Trenden med den utvalde i sci-fi … har aldrig försvunnit. Från Luke Skywalker till Neo, det finns alltid en utvald, eller en fejkutvald, eller båda delar.

2 miljarders lekstuga

Denis Villeneuve fick 1,7 miljarder kronor för att göra den första filmen och 2 miljarder kronor för att göra den andra filmen – specialeffekter lär ha slukat en hel del av budgeten, men även många kända och dyra skådespelare kostar en rejäl slant.

Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Josh Brolin, Stellan Skarsgård, Dave Bautista, Zendaya, Charlotte Rampling, Jason Momoa, Javier Bardem, Florence Pugh, Austin Butler, Christoper Walken, Léa Seydoux, Anya Taylor-Joy… Alla skådespelare är egentligen “leading man” och “leading lady” material. Man har valt storstjärnor även i relativt små roller.

Från Elvis-imitation till Skarsgård-imitation

Om man ska välja ut någon i den myllrande mängden för att hylla hen lite extra … så blir det Austin Butler, som slog igenom i filmen Elvis. Han gör här en helt annan typ av karaktär som ska vara släkt med Stellan Skarsgårds slemme skurk … och Butler lyckas låta precis som en ung version av Skarsgård. Snyggt jobbat.

Hit med Excel-ark…

Om du inte är intresserad av sci-fi och fantasy och ändå inte har ett Excel-ark framför dig för att kartlägga alla karaktärer och hur de har med varandra att göra … så är detta inte för dig.
Tycker du att Star Wars och Game of Thrones är det bästa som någonsin har gjorts i underhållningsväg så har du en högtidsstund framför dig … om du inte blir alltför frustrerad över att filmen inte har något slut. Du kan trösta dig med väldigt bra och initierat extramaterial under tiden.
Det är snyggt, imponerande, ambitiöst … och lite långtråkigt. Men det innebär ju att detta är sci-fi i finkulturell tappning. Annars hade vi haft kul under tiden.

print

Här kan du se DUNE: PART TWO (2024)

Våra samarbetspartners