GODZILLA X KONG: THE NEW EMPIRE – monsterfilm som är ett måste

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Adam Wingard
Skådespelare: Rebecca Hall, Brian Tyree Henry, Dan Stevens. Kaylee Hottle, Alex Ferns
Land: USA
År: 2024
Genre: Action, Fantasy, Sci-Fi, Thriller, Äventyr
Längd: 115 minuter
Format: Blu-ray, DVD & 4kUHD
Distributör: SF Studios
Betyg: 3

Nu blir det monsterfilm här, för vad är väl en sommar utan monsterfilm? Sedan Steven Spielbergs megablockbuster Hajen så har man kopplat ihop het sommar, stora filmer och stora monster och det blir inte mycket större än Godzilla eller King Kong, och här får man båda två i ett trevligt litet (eller stort) paket: Godzilla x Kong: The New Empire. Film nummer 38 i Godzilla-franchisen och film nummer 13 i King Kong-franchisen. För att förvirra ytterligare: Det är den femte filmen i serien som går under namnet Monsterverse, efter Godzilla, Kong: Skull Island, Godzilla: King of the Monsters och Godzilla vs. Kong.

Det finns inte så många oväntade överraskningar kvar i Monsterverse. Vi vet vad vi har, vi vet vad vi får, vi vet vad vi kan ha för förväntningar (inte alltför höga) … och filmmakarna vet att vi vet och de håller sig till receptet.

Hall och Hottle tecknar fint

Det finns några bra karaktärsskådespelare med, man måste hylla Rebecca Hall och Kaylee Hottle (som spelar döv och är döv på riktigt) och deras fina kemi med teckenspråkskonversationer som även Kong kan deltaga i.

Men man måste tillstå att specialeffekterna har de egentliga huvudrollerna. Det är otacksamt att försöka göra någonting av någon av rollerna.

Alla är hotade – igen

Godzilla och Kong och hela mänskligheten är hotade igen, och det är tydligen upp till stora monster att skydda människorna. Kong har historiskt sett ofta varit förälskad i en söt blondin (som Brie Larsson eller Jessica Lange) men nu är den centrala “kärleksaffären” en vänskapsrelation med en döv liten flicka – som inte är blond.

Plus minus noll

Några mänskliga sidekicks är med för att vara lite roliga, det finns några påskägg inlagda för att göra hardcore fansen glada, det finns ett generiskt pampigt soundtrack som låter blockbusteractionfilm … men det hela har blivit lite för … stort. Och opersonligt. Det småskaliga har en viss charm. Den mycket billigare och mycket bättre japanska Godzilla Minus One (populär Oscarsvinnare på den senaste Oscarsgalan) är coolare och mer spännande.

Det här är mest plus minus noll. Man rör sig inte framåt, allt ska vara som det alltid varit för att recycla samma saker om och om igen i Monsterverse.

Måste-ha i samlingen

Men ja, om du samlar på monsterfilm i allmänhet och Godzilla och/eller Kong i synnerhet så måste du ju ha den här också i samlingen. Det finns gott om extramaterial, och mycket bra extramaterial, så man kan gotta ner sig lite extra i titanernas historiska värld. Räcker länge!

print

Här kan du se GODZILLA X KONG: THE NEW EMPIRE (2024)

Våra samarbetspartners