ASTRID LINDGREN : FANTASINS LANDSKAP, Sofieros Slott, Helsingborg mellan den 5 juni-28 september 2024 – 70 år av Mio min Mio

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Ett livs levande sagoslott slår återigen upp sina portar efter sin törnrosasömn. Eller mer prosaiskt uttryckt: efter ett års intensiv renovering. Slottsverandan med utsikt över rhododendronravinen är inbjudande, liksom den anrika slottsrestaurangen och de båda utställningarna en trappa upp. Den nya permanenta utställningen handlar om Sofiero slott och dess historia, och årets specialutställning tillägnas Astrid Lindgrens första high fantasy verk Mio min Mio, som i år fyller sjuttio år.

Här möter du mystiska kungariken, doftande rosengårdar, djupa avgrunder, förtrollade fåglar och en stillsam sorg. Det här är en utställning som är som gjord för att finnas just på Sofiero slott, en plats för små prinsar och prinsessor som drabbas av stor sorg liksom deras fader konungen, en ravin som förvandlades till ett monument över en förlorad kärlek och underbara blomsterplanteringar där rosor, perenner och dahlior trängs med varandra i ett färgsprakande, doftande överflöd och lockar bevingade vänner.

Hon kallades Daisy

Prinsessan Christina har skrivit den praktfulla boken Hon kallades Daisy … som handlar om hennes farmor. Som också är farmor till Christinas systrar och kung Carl XVI Gustaf och mormor till drottning Margrethe II av Danmark. Daisy älskade blommor, Daisy älskade Sofiero … och till hennes ära finns stora krukor med margeriter, som på engelska kallas daisies, planterade framför slottet och i parken. Daisys barnbarn, drottning Margrethe, har samma vackra smeknamn: Daisy. Och samma favoritblomma. Drottning Margrethe besökte Sofiero tillsammans med sin syster prinsessan Benedicte tidigare i år, ett privat familjebesök till familjens gamla sommarställe som sedan 1973 ägs av Helsingborgs stad, precis som kung Gustaf VI Adolf önskade det i sitt testamente. Han ville att alla skulle få besöka och avnjuta parken som hans älskade Daisy hade skapat. I ärlighetens namn får man påpeka att kungen gifte om sig och hans nya fru Louise Mountbatten var också trädgårdsintresserad. Men hon fick absolut inte ändra på något som Daisy hade bestämt. De reglerna gäller fortfarande.

En blixtrande kärlekshistoria

Det finns guidade vandringar i parken där man kan få höra om den blixtrande kärlekshistorien mellan kronprins Gustaf Adolf och den engelska skönheten Margaret av Connaught. Det var “a love match made in heaven”. Egentligen hade man planerat att kronprins Gustaf Adolf skulle gifta sig med Margarets lillasyster. Men kronprinsen råkade sätta sig på fel plats och blev förälskad … i helt rätt kvinna.

Den sorgsne fader konungen

Sorgen slog till när Daisy gick bort, alldeles för tidigt, och lämnade kung Gustaf VI Adolf sörjande med fem barn. Hans äldste son dog också tidigt, och vår nuvarande kung och hans systrar blev tidigt faderlösa. Man kan tänka sig en liten Carl Gustaf sitta på en bänk på Sofiero och undra över var hans pappa finns nu, och om det är på ett ställe med vackra sjungande fåglar och blomstrande trädgårdar, precis som i en scen från Mio min Mio.

Älskade trädgård och friluftsliv

På Sofiero märks det hur mycket Gustaf VI Adolf och hans Daisy båda älskade trädgård, odlande och friluftsliv. En stor lekstuga byggdes till deras dotter Ingrid (som sedermera blev mamma till drottning Margarethe av Danmark) och en mindre lekstuga byggdes till alla hennes bröder. Det låter som en fin lektion i jämställdhet. Pojkarna skulle lära sig att dela med sig.

Nyskapad trädgård

I år finns många spännande teman och aktiviteter i slottsparken för besökarna, som pyssel vid lekstugorna och den nya trädgårdsinstallationen Rum för fantasi skapad av trädgårdsdesignern Sara Bratt, som inspirerats av Mio min Mio och utställningarna i Sofiero slott. Här finns färgsprakande borstnejlikor, vajande fingerborgsblommor, höga verbenor, söta sömntutor och mängder av ostronört och annat gott som våra surrande vänner pollinatörerna älskar. Nyttigt, doftande, inspirerande och drömskt vackert.

Johan Egerkrans färgstarka sagoillustrationer

Utställningen Astrid Lindgren – Fantasins landskap som finns i slottet, och som även inkluderar en äventyrlig utflykt i trädgårdarna, kan besökas till och med 28 september. Illustrationerna i utställningen är av den framstående fantasyförfattaren och illustratören Johan Egerkrans, som illustrerade nyutgåvan av Mio min Mio 2020.

Mark Levengoods sagolika stämma

Passa också på att besöka den nya permanenta utställningen och hör Mark Levengood berätta den alldeles sanna sagan om Sofiero. Det finns också en splitterny spirande potagerutställning i trädgården. För visst är det modernt och trendigt att drömma om självhushåll… Eller? Detta är långt ifrån en ny trend. Gustaf VI Adolf älskade sina fruktträd och ett år skördade han 26 ton frukt. Det som inte tillagades och syltades på Sofiero skickades upp till Stockholm med tåg (man åkte alltid tåg mellan Stockholm och Sofiero) för senare förtäring.

Ett sagans fantasilandskap – som finns i verkligheten

Är Sofiero värt ett besök? Nej, det är värt minst två! Först för tidiga lökar, för rhododendronblomning och romantiska rosor, och senare för höstens dahliablomning och de eminenta trädgårdsdagarna. Och däremellan kanske ett konsertbesök, en guidad tur, en helg med Sofiero Classic, en målarkurs eller en trädgårdskurs?

Sofiero är ett sagans fantasilandskap, fullt av drömmar och möjligheter. Fast i verkligheten.

Mer info

Klicka på valfri bild för att se bildspelet.
 
 
 

 
 

print

Våra samarbetspartners