BAD BOYS: RIDE OR DIE – ingen direkt hit

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Adil El Arbi, Bilall Fallah
Skådespelare: Will Smith, Martin Lawrence, Vanessa Hudgens
Premiär: 2024-06-05
Betyg: 1

Bad Boys-filmerna är antagligen den sämsta actionfilm-franchisen som fortfarande pågår. Men Fast & Furious, då? undrar kanske någon. Njä, den filmserien innehåller ändå ett par filmer som väl får sägas vara okej. Bad Boys har aldrig varit bra. Inte ens den första filmen, som kom 1995 (det är 29 år sedan) och som regisserades av Michael Bay, var bra. Sedan dess ha de ständigt blivit sämre. Jag har inte recenserat någon av filmerna, jag vet inte varför, men det enda jag minns av samtliga filmer, är en biljakt i Bad Boys II (2003), under vilken det trillar ut lik ur en likbil. Peter Stormare var skurk i den.

Den tredje filmen, Bad Boys For Life, kom 2020, och jag minns bokstavligt talat ingenting alls från den. Verkligen ingenting. Inte en enda scen. Den filmen regisserades av duon Adil El Arbi och Bilall Fallah, vilka även ligger bakom denna nya, fjärde film.

Filmen inleds med att polisen Mike Lowrey (Will Smith) ska gifta sig och hans kollega Marcus Burnett (Martin Lawrence) ska vara bestman. Av oklara skäl är de sena och de åker skitsnabbt i Lowreys sportbil. Burnett vill ha läsk. Lowrey vill inte stanna för att köpa läsk. Burnett tjatar. Till slut stannar Lowrey och Burnett får 90 sekunder på sig att köpa läsk och inget annat. Burnett köper även godis och en varmkorv, men då kommer det in en rånare i butiken. Burnett pressar i sig korv. Lowrey går in för att hämta Burnett och får syn på rånaren. Av någon anledning är Lowrey beväpnad. Han har pickan med sig till sitt eget bröllop! De sätter dit rånaren och fortsätter till bröllopet. Detta är filmens komiska höjdpunkt.

På bröllopsfesten drabbas Burnett av hjärtstillestånd och dör. Men! Han återupplivas! På väg mot dödsriket träffade Burnett deras tidigare chef kapten Howard (Joe Pantoliano), som tydligen sköts till döds i den förra filmen, vilket jag inte minns. Skytten var visst Lowreys son Armando (Jacob Scipio), som är skurk. Nej, det minns jag inte heller. Howard säger att det inte är dags för Burnett att dö, han har mycket kvar att göra.

Jag borde nog sett om den förra filmen innan jag såg Bad Boys: Ride Or Die, eftersom handlingen hela tiden refererar till sådant som hänt tidigare och som jag inte minns. Men jag ser inte om Bad Boys-filmerna frivilligt.

… Skit samma. Handlingen i Bad Boys: Ride Or Die är bara en enda röra. Det här är en synnerligen illa konstruerad film. I centrum finns en knarkkartell, och några rejält onda män ur denna gör livet surt för Lowrey, Burnett och deras familjer. Kapten Howard, som är med ganska mycket för att vara död, anklagas för att vara korrupt. Lowrey och Burnett ska försöka rentvå honom. Armando plockas ut ur fängelset och måste hjälpa till. Lowrey och Burnett blir efterlysta som brottslingar. Ioan Gruffudd (Reed Richards i två Fantastiska Fyran-filmer) spelar politikern Lockwood, vars blotta uppenbarelse gör att man misstänker att det är han som är skurken.

Den här filmen känns som en kärnvapenattack mot hjärnan. Det här är en jävligt påfrestande film. Den lilla handling där finns försvinner i allt jagande och skjutande. Filmen innehåller alldeles för många närbilder och alldeles för många bilder filmade ur grodperspektiv. Den innehåller alldeles för många så kallade dutch angles, det vill säga, bilden är lite sned. Framför allt är filmen åt helvete för snabbt klippt. Detta i kombination med shaky-cam. Ofta är det svårt att se vad som sker, ibland går det bokstavligt talat inte att se vad som händer – till exempel under en lång actionscen ombord på en störtande helikopter.

Filmen ser ut som en Michael Bay-film, den är ljussatt som en Michael Bay-film, med varmt, gult, solljus. Minsann om inte Michael Bay själv dyker upp i en cameo på ett par sekunder. Jerry Bruckheimer har åter producerat.

Skrev jag att filmen är högljudd? Inte? Filmen är högljudd.

Bad Boys-filmerna känns som om de försökt göra Dödligt Vapen-filmer, men totalt missuppfattat vad det är som gör Dödligt Vapen så bra. Även de svagare Dödligt Vapen-filmerna är väldigt mycket bättre än Bad Boys. Att konstant skrika, svära, vifta med armarna och säga ”motherfucker” är inte detsamma som actionkomedi. Under en actionsekvens skriker Martin Lawrence ”Chitty Chitty Bang Bang, motherfucker!”, vilket bara är konstigt.

Bad Boys: Ride Or Die är en fruktansvärd film. Otroligt tröttsam och jobbigt att titta på. Ingenting är kul i den.

… Till sist måste jag skjuta in att det faktiskt känns rätt konstigt och lite obekvämt att se Will Smith igen efter Oscar-incidenten häromåret.

print

Här kan du se Bad Boys: Ride or Die (2024)

Våra samarbetspartners