Klicka på bilden, för att se hela bilden
FAKTA
Skapad av Shawn Ryan
Regi: (1, 2) Seth Gordon, (3, 5) Guy Ferland, (4, 6) Ramaa Mosley, (7, 8) Adam Arkin, (9, 10) Millicent Shelton
Skådespelare: Gabriel Basso, Luciane Buchanan, Fola Evans-Akingbola, Sarah Desjardins, Eve Harlow, Phoenix Raei, Enrique Murciano, D.B. Woodside, Hong Chau, Christopher Shyer
Land: USA
År: 2023
Genre: Action, Drama, Thriller
Längd: 45-56 minuter (10 avsnitt)
Visas på Netflix
Betyg: 4
515 miljoner streams kan inte ha fel. The Night Agent är en fullträff. Romanen har legat på New York Times bästsäljarlista och manusförfattaren Shawn Ryan har lyckats krama ut varje gnutta av spänning ur denna actionpackade konspirationsthriller. Dessutom är serien perfekt rollbesatt.
Gabriel Basso i rollen som Peter Sutherland lyckas få fram nyanser ur en karaktär som lätt hade kunnat bli monoton och tråkig. Han är en helylleamerikansk hjälte med mörka trauman bakom sig. Och en förmåga till halsbrytande stunts. Nyazeeländska fyndet Luciane Buchanan gör rollen som sidekicken och kärleksintresset Rose Larkin.
Klockan tickar
Rose Larkin är en tuff hackare. (Man måste ha med minst en tuff hackare i varje thriller …?) Men hon är dessutom – tvärtemot den inhamrade tropen – öppen och trevlig och socialt begåvad. Hon kan laga rejäl mat som hon äter rejäla portioner av. Rose kan charma nästan vem som helst och hon har drivit ett eget framgångsrikt tech företag i Silicon Valley. Nu är ett par lönnmördare ute efter henne. Peter Sutherland har i uppdrag att skydda henne. Och tillsammans måste de lista ut vem som försöker mörda Rose och vem i Vita Huset som är en mullvad … och hur i hela världen de ska lyckas överleva veckan ut och rädda världen på kuppen … För något stort är på gång. Om sju dagar. Och klockan tickar …
Minnesvärda roller
Det finns flera minnesvärda roller i serien. Och fina skådespelarinsatser. Hong Chau såg vi senast i en Oscarsnominerad roll i The Whale. Här har hon en peruk på sig som skulle kunna dölja ett helt mullvadsbo. Hennes karaktär Diane Farr är Peter Sutherlands närmsta chef och Madame Presidents äldsta vän i administrationen.
Väl genomtänkt agent
En personlig favorit i serien är Chelsea Arrington. Hon har precis fått ett eget team att leda i Secret Service och hon spelas av det brittiska stjärnskottet Fola Evans-Akingbola. Chelseas rivalitet och gryende vänskap med den äldre Secret Service agenten Monks (spelad av Buffy-veteranen David Bryan Woodside) är väl genomtänkt och ger hjärta och smärta till flera avsnitt. Kanadensiska Sarah Desjardins är också mycket bra som vicepresidentens egensinniga och konstnärligt begåvade dotter Maddie. Hur ska man ha ett normalt liv på college med Secret Service i hälarna dygnet runt?
Man har verkligen bemödat sig om att samla in skådespelartalanger från hela världen – flera är flerfaldigt prisbelönta med långa karriärer bakom sig, men ändå tillräckligt ”okända” och anonyma för att man ska se dem som sin roll och inget annat.
Bonnie & Clyde som hyrda lönnmördare
Det Bonnie & Clyde liknande lönnmördarparet spelas av skådespelare med iranskt och ryskt påbrå, och de använder sig av obestämbara accenter, vilket gör att fans och kritiker över hela världen börjar spekulera i om intrigen kommer att handla om Östeuropa eller om Mellanöstern … eller kanske forna Jugoslavien? På grund av en ring som en av lönnmördarna bär.
Dessutom talas det mycket om någon som kallas Omar Zadar. Nationalitet? Ingen aning. Det talas om ett annalkande val och om terrorism, om att Mandela också var stämplad som terrorist en gång i tiden, att Zadar idag är en respektabel politiker, men att utbrytarceller från hans gamla organisation sysslar med bombningar … och det låter lite som om karaktärerna diskuterar Irland. Forna bombmän blir politiker och förhandlar om fred, men alla är inte nöjda och några startar utbrytargrupper. Fast Zadar låter inte keltiskt eller irländskt …
En mullvad i Vita Huset
Men självklart är ju allt det där ”red herrings”. Det sägs redan i början av avsnitt ett: ”Someone in the White House can’t be trusted”. Det finns alltså en mullvad i Vita Huset. Det här kommer inte att handla om länder i Europa eller Afrika eller Mellanöstern eller Asien … Det här kommer att handla om intern maktkamp och ett HR-problem. Precis som i så många tidigare amerikanska framgångsrika fiktioner. Vita huset, Jason Bourne, Jack Ryan, 24 …
Bästsäljande roman ger gedigen bakgrund
Man har en gedigen bakgrund till serien, i form av en bästsäljande roman med högt tempo och många intressanta karaktärer. Matthew Quirk, som skrivit romanen, har gått på Harvard. Sedan har han en karriär i journalism bakom sig, specialiserad på områdena krim och terrorism. Det går knappast att ha en bättre bakgrund för att skapa personerna och spänningen i The Night Agent.
En hel del av handlingen går åt till forskning och källkritik – ni vet, sånt som folk håller på med på universitet och även på vissa tidningar … Dessutom finns en sidointrig med vicepresidentens dotter Maddie, hennes universitetsliv på campus och hennes förhållande till sin favoritlivvakt Chelsea. Chelsea är en person som man gillar direkt. Liksom Peter Sutherland och hans Rose … Man har alltså många personer att oroa sig för, om de kommer att överleva till eftertexterna …
Flashbacks till definierande ögonblick
I flashbacks får vi veta mer om karaktärerna och deras tidigare liv. Varje avsnitt börjar med en flashback, ett år eller fjorton år tillbaka i tiden, med fokus på viktiga händelser som format olika karaktärer i serien och val som lett till att de befinner sig där de är just nu …
Lämnad luspank
Maddies ögonblick är när hennes lillasyster drunknar. Peters ögonblick är när hans pappa blir arresterad av FBI, av sina egna kollegor. Rose hade en karriär som VD för ett tech företag, specialiserat på cybersäkerhet. När hon blev utmanövrerad från styrelsen och lämnad luspank trodde hon att hon nått sitt livs lågvattenmärke. Det var innan två hitmen mördade hennes moster och morbror mitt framför hennes ögon, och innan hon själv fick fly för livet.
Det är högt tempo hela tiden, inte en död minut, och samtidigt hinner man lära känna och känna med karaktärerna.
En homage till 24
Protagonisten Peter heter Sutherland i efternamn och man kan inte låta bli att spekulera i om detta är en medveten homage till 24 och skådespelaren Kiefer Sutherland. Det här är 24 på steroider. Utan att det behövs ta någon hänsyn till budgetbegränsningar och reklampauser. Och varför nöja sig med en tickande bomb när man kan få två?
Det finns gedigna tempohöjande actionscener i varje avsnitt. Vi får biljakter, springa-runt-i-stan jakter, springa-runt-i-skogen jakter, one-on-one combat … och allt ser äkta ut. Äkta stuntarbete, äkta hantverk. Inte gjort i efterhand i någon dator.
Thriller blir inte mycket bättre än så här. Även om man räknar ut vem som Peter och Rose inte ska lita på långt innan deras egen pollett faller ner. Även om man tidvis undrar om man sett en del av arketyperna (som den slymige vice presidenten) tidigare. Kanske i en Jack Ryan film. Det är bra betyg att man tänker på Jack Ryan och 24. De är milstolpar när det gäller amerikanska actionthrillers med backstabbing och konspirationer.
Ett perfekt slut för serien
Ytterligare ett stort plus. Serien har ett slut. Den är inte en av alla dessa serier som slutar med en cliffhanger för att sedan inte förnyas. Visst har vi fått nog av att engagera oss i sånt? Men här kan du vara alldeles lugn. Det finns ett slut och du får uppleva det. Redan denna säsong.
Det finns alldeles lagom många och långa avsnitt. Serien håller inte på med att mjölka potentiella konflikter och sidointriger i en halv evighet. Inte ens i 24 timmar. Hela serien består av tio avsnitt på 44 – 55 minuter. Det är alldeles lagom. Sedan är romanen – och tv-serien – slut och vi har fått veta hur det har gått för alla våra favoritkaraktärer. För den här gången.
Sedan kommer Peter Sutherland att återkomma i fler romaner. Och Netflix har redan beställt en säsong två. Matthew Quick för helt enkelt vara kvick att komma med fler uppföljare av samma kaliber …