ANNIE DARLING : BOKHANDELN FÖR ENSAMMA HJÄRTAN – en skarp och rolig bok som inte väjer för feelgood-romanens välbehövliga mörka botten

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The Little Bookshop of Lonely Hearts
Förlag: Historiska Media
Serie: Bokhandeln för ensamma hjärtan, del 1
Översättning: Ingmar Wennerberg
Genre: Feelgood, Skönlitteratur i översättning
Antal sidor: 352
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2020-03-16
Format: Pocket
Utgivningsdatum: 2021-01-19

Bokhandeln för ensamma hjärtan är som en kärleksförklaring till bokhandlar i allmänhet och bokhandlar i London i synnerhet! En härlig läsupplevelse som utspelar sig i en av världens vackraste litterära städer …

Vi befinner oss i stadsdelen Bloomsbury och huvudperson är Posy Morland, som har växt upp i en bokhandel. Hon var tre år gammal när hennes föräldrar började arbeta hos den karismatiska Lavinia i bokhandeln Bookends – pappa Morland sålde böcker och skrev prisbelönta diktsamlingar, mamma Morland drev den populära tesalongen. Tretton år senare fick Posy en lillebror att se efter. Söt, älskad och lite bortskämd. Som det brukar bli med småsyskon. Men mest av allt är hon uppvuxen med “syskongräl” med Sebastian – Lavinias mycket bortskämda barnbarn, som är bara några år äldre än Posy.

Författardrömmar krockar med verklig tragedi

Posy drömmer om att bli författare, för det är det finaste som finns att skänka glädje till andra människor. Hon kommer in på sitt förstahandsval — samma universitet som har haft studenter som Nobelpristagaren Kazuo Ishiguro (aktuell med Klara och Solen) och Bookerprisvinnaren Ian McEwan och den historiska romansens grand old lady Tracy Chevalier (spana in Flicka med pärlörhänge, som även blev en framgångsrik film med Scarlett Johansson i huvudrollen). Drömmen är uppfylld!

Då dör båda Posys föräldrar i en bilolycka, nedmejade av en rattfyllerist, och Posy tvingas plötsligt att bli vuxen och ansvarsfull. Hon ger upp sin utbildning och tar över pappas jobb i bokhandeln och hon tar även över uppfostran av en föräldralös, sorgsen och förvirrad åttaårig lillebror. Tesalongen stänger för gott.

Striden om bokhandeln kan börja!

Lavinia är som en extra förälder (eller en extra farmor/mormor) för Posy, snarare än en chef. Posy och Verity och Nina och Tom älskar alla arbetet på Bookends. Det är som en egen värld, som är vänligare än resten av världen. Så dör Lavinia i sviterna av en cykelolycka och bortskämda barnbarnet Sebastian får ärva allt. Utom bokhandeln Bookends. Den går till Posy. Med en enda brasklapp: Sebastian ska hjälpa henne. Och Posy har två år på sig att göra bokhandeln lönsam, sedan tar Sebastian över även bokhandeln.

Det där är vad vi får reda på om Posy och Sebastian och bokhandeln i inledningen av romanen – och efter kapitel ett av romanen så är vi i läget “Let the battle begin!”. Eller snarare: bataljen mellan Posy och Sebastian börjar redan i slutet av kapitel ett, på Lavinias begravning.

Darling – en fantastisk Londonskildrare

Annie Darling är en fantastisk skildrare av livet i London. Ingenting är långsökt eller överdrivet – det är bara precis som det är, och när Posy går sina långa London promenader skulle man kunna navigera efter beskrivningarna i boken.

Det är så underbart och det är en glädje att promenera runt med Posy (speciellt när man inte kan promenera runt på riktigt i London …) Det är härligt att hänga med bokhandelsgänget på deras stampub, eller i bokhandeln, eller i en park någonstans, eller att följa med till deras favoritrestaurang, eller att besöka bokhandlare …

Navigerar efter bokhandlare

Posy navigerar efter bokhandlare, precis som andra navigerar efter Star Bucks eller McDonalds restauranger … Och det är lätt att känna igen sig i vad Posy ser. Där har en bokhandel försvunnit. Och där en till … och sorgen som känns varje gång en bokhandel blivit ett ställe som säljer vitamindryck och smörgåsar. Eller tatueringar och lösnaglar.

Läcker lista på oemotståndliga favoritbokhandlar!

Annie Darling har listat sina egna favoritbokhandlar i slutet av boken, och där finns de även de bokhandlare och antikvariat med, som inte längre finns hos oss, utan vilar på de sälla jaktmarkerna.

Darling listar även favorit-fiktiva-bokhandel — Messrs Marks & Co som blev både bok och film med titeln 84 Charing Cross Road. Denna bokhandel har faktiskt funnits i verkligheten, men räknas numera som fiktiv eftersom den rivits (ännu en själlös snabbmatsrestaurang har växt upp på helig jord).

I filmen 84 Charing Cross Road syns förresten det underbara paret Anne Bancroft och Anthony Hopkins i huvudrollerna – missa inte denna bok/film!

Charing Cross Road är min egen favoritgata i London, jag älskar alla bokhandlarna, men det känns alltid lika sorgligt att 84:an inte finns kvar … Hur kan en världsberömd och filmatiserad legendarisk bokhandel bli ett pizza place?

Inspiration för Foyle’s War

Foyles finns i alla fall kvar – Det är den bokhandeln som gett sitt namn till hjälten som löser mysterier i Foyle’s War eftersom författaren Anthony Horowitz gjorde sin research på bokhandeln Foyles.

Posy besöker så klart också Foyles. Och Annie Darling (liksom undertecknad) brukade alltid spara sin veckopeng för att få tag på en bok där …

En annan legendarisk bokhandel som gått hädan är deckarbokhandeln på Charing Cross Road. (Jag skulle köpt fler böcker när jag var där!)

Deckarbokhandel för konkurs

Sebastian och Posy grälar jämt, och ett återkommande ämne för gräl är att Posy vill att Bookeds ska bli Happy Ever After och specialisera sig på romance och kärleksromaner, med tillhörande presentartiklar, medan Sebastian vill att Bookends ska bli en deckarbokhandel med det nya lockande namnet The Bloody Dagger … Posy hatar deckare. Posys personal hatar deckare. Mattie som ska öppna upp bokcaféet undrar om folk som gillar deckare ens äter tårta? Nina påpekar att deckarbokhandeln på Charing Cross Road (den som fanns i verkligheter), världens bästa deckarbokhandel, har gått i konkurs. Varför ska då Bookends göra om samma misstag?

Underhållande kompisgäng à la Notting Hill

Syskongrälen mellan Sebastian och Posy (Lavinias barnbarn och Lavinias adoptivbarnbarn) går som en röd tråd genom hela boken. De är oftast väldigt underhållande.

Underhållande är också galleriet av knäppa, knasiga, underbara och varmhjärtade kompisar – det ger boken en Notting Hill-känsla. För vad vore en riktigt bra brittisk romantiskt komedi utan de knäppa kompisgänget … ?! Nej, just det – inte alls lika rolig!

Små, smarta observationer på varje sida

Annie Darling kommer med små lustiga observationer på varje sida och varje uppslag – som framkallar leenden, små skratt eller stort gapskratt. Hon är inte bara en Londonlivets mästerliga skildrare utan även en humoristisk virtuos, i samma liga som Marian Keyes och Sophie Kinsella och P.G. Wodehouse och – en av Posys favoriter – David Nicholls, författare till En dag och Vi

Stora favoriter, stora klassiker

Många av Posys favoriter är faktiskt stora klassiker och moderna prisvinnare – som David Nicholls En dag och E.M. Forsters Ett rum med utsikt medan Sebastian hävdar att enbart deckare är kvalitetslitteratur, kärleksromaner är bara skräp. (Vill man kombinera genrerna går det bra med Dorothy L. Sayers — hon kan leverera både en bra kärlekshistoria och mord …)

Inga stora överdrifter behövs i Annie Darling världen. Bara smart iakttagelseförmåga!

Livliga bokdiskussioner

Det diskuteras så klart massor av böcker i den här boken – och Posy debatterar varmt för sin ståndpunkt att affären ska bli Happy Ever After eftersom alla förtjänar lyckliga slut – och i sitt eget liv har hon upplevt så mycket elände och ond bråd död att hon behöver inte mer i deckarform.

Finaste kärleksrelationen i boken är mellan Posy och hennes lillebror. Hon har själv uppfostrat honom och snart är han sexton och flyger ur boet (normal vuxenålder i Storbritannien) och hon är lycklig över att hon gjort ett bra jobb. Även om hon inte fick gå på samma universitet som Kazuo Ishiguro.

Skarp, rolig och med blick för det moderna livet

Bokhandeln för ensamma hjärtan är en fruktansvärt skarp och rolig bok, som inte väjer för den klassiska feelgoodromanens välbehövliga mörka botten. Vissa avsnitt är en sådan underbar satir över det moderna livet I allmänhet och bokhandelsliv i synnerhet.

Lyckad genreparodi på Familjen Bridgerton

Dessutom: Posy har inte släppt tanken på att skriva en roman. Hennes försök till att hämnas på Sebastian i form av en Regency roman à la Georgette Heyer. Julia Quinn, vars Familjen Bridgerton-böcker är aktuella som Netflix-serie, är förresten en modern arvtagerska till Regency romansens klassiska mästarinna.

Romanen i romanen – med Posys egna kommentarer om hur fånigt allting är – är skrattretande tramsig och en genreparodi på hög nivå!

Och visst är Regency hjältarnas matchande gråa hästar motsvarigheten till dagens röda ego-sportbilar? Fast gamla tiders hästkrafter hade mycket mer rural charm …

Må boklådorna leva lyckliga …

Att befinna sig i Bloomsbury och med Posy Morland som sällskap … det finns sämre ställen och sämre sällskap. Men det finns inte mycket som är bättre än att hänga i London med sina vänner!

Annie Darling är smart, underfundig och noggrann, och hon har en unik och trivsam berättarröst. Det här är hyllningen som alla bokhandlare förtjänar. Må ni leva lyckliga i alla era dagar!

print

Våra samarbetspartners