BILL WATTERSON : DET ÄR NÅGOT UNDER SÄNGEN SOM DREGLAR – tidlösa serier med Kalle och Hobbe av yppersta toppkvalitet

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Calvin and Hobbes: Something Under the Bed Is Drooling
Förlag: Cobolt Förlag
Serie: Kalle och Hobbe (Del 2)
Genre: Tecknade serier
Antal sidor: 127
Format: Häftad
Utgivningsdatum: 2020-06-15

Högtidsstund för Calvinister! Alltså: Alla som tillhör Calvin & Hobbes tillbedjare! En av världens bästa serier någonsin – nu i eminent samlarutgåva och i ny fin svensk översättning. Tidlös – och geografilös – humor som fungerar praktiskt taget var som helst, när som helst …

Snobben, Krazy Kat, Tigger i Nalle Puh … alla dessa karaktärer är något som man undermedvetet – eller medvetet – kopplar ihop med Bill Wattersons berömda serie – mycket mer än gamla mossiga teologer och filosofer (som historiens John Calvin och Thomas Hobbes).

Bill Watterson tycks ibland medvetet ha lagt in små homager till Charles M Shultz Snobben – och en kul svensk sak är att båda serierna har huvudpersoner som kallas Kalle på svenska. “Kalleponken” är ju hunden Snobbens ägare (eller snarare betjänt) och Kalle är tigern Hobbes ägare – eller bäste vän …

Djur eller gosedjur eller…?

Är Hobbe en verklig tiger eller ett gosedjur som bara lever i Kalles fantasi? Watterson var själv var noga med att lägga in tolkningsmöjligheter när det gällde den aspekten av serien, och var därför helt emot Hobbes-merchandising i form av gosedjur, för då har man erkänt att han är ett gosedjur (dessutom i massupplaga) och därmed har man blivit av med dubbeltydigheten … (Tilläggas kan att många “levande” karaktärer har blivit omtyckta dockor och gosedjur – som ponnyn Mulle, hunden Milou, snögubben Olaf och Mumintrollet).

Självklart kan tigrar tala!

För barn som läser serien är det ju helt självklart att Hobbe är en riktig, levande, talande tiger. Det finns så många antropomorfiska djur och djur som talar med människor i så många böcker och filmer, så den logiska slutsatsen är ju att självklart kan tigrar tala. Varför skulle de inte kunna det? Självklart kan en tiger bo i en amerikansk förort någonstans och vara bästis med en sexårig liten kille som inte uppfattar eller uppskattar all tiger-visdom och alla filosofier som Hobbe vräker ur sig med jämna mellanrum.

Hobbes fantasifulla gränsland

Hobbe kan röra sig i ett fantasifullt gränsland mellan att vara ett kattdjur med djuriska instinkter, en filosoferande människovarelse som råkar se ut som ett djur, ett djur som kan uppföra sig som en människa när det passar sig och en besjälad och älskad leksak (som ibland behöver ta ett bad i tvättmaskinen och en svängom i torktumlaren)…

Snobben är ju både hund (och husdjur till Kalleponken) och en person i sin egen rätt … Som åker skridskor, dansar, spelar baseball, skriver romaner på sin skrivmaskin, flyger hundkoja och går på dejt med Peppiga Pia, som gillar den konstige killen med den stora näsan. Har man vant sig vid det är det inte konstigt att se Hobbe som en person och personlighet i sin egen rätt, som har egna åsikter, som har en annan mognadsgrad än Kalle, som är förtjust i Sussie, som tänker efter före, och inte bara någon som är ett djur (eller en leksak) som lever i Kalles fantasi.

Men många andra i serien ser Hobbe bara som ett gosedjur. Tolkning: Hobbe är en mästare i kamouflage … ! För om föräldrarna hade vetat att han är en riktig tiger, dessutom en som kan tala, så hade de sålt honom dyrt till en djurpark!

Tigrar vet inte vad de gillar … men är villiga att provsmaka!

Släktskapen med Nalle Puhs vän Tigger är uppenbar (Tigger är en antropomorfisk tiger eller ett gosedjur eller symbolisk person med egen personlighet – eller alla tre på en gång …) i en seriestripp där Hobbe försäkrar Kalle att tigrar inte vet om utifall de gillar glass eller inte, innan de har smakat på precis ALLA smakerna … Vem minns inte hur Tigger åt precis allt … och ratade det mesta, men han fortsatte oförskräckt med sin empiriska smakresa, annars kunde han ju inte veta om han missade något gott …

Kärlekstriangel och Kalle som tredje hjulet

I detta album finns en kärlekstriangel mellan Kalle, Hobbe och Sussie. Kalle gillar Sussie, men erkänner det inte. Hobbe gillar Sussie och erkänner det. Hobbe gör succé på Sussies fest när han kommer uppsvidad i slips (brudar gillar sånt, påpekar Hobbe världsvant). Hobbes får brev från Sussie – men inte Kalle. Kalle är avundsjuk. Hobbe och Sussie gosar rejält i en seriestripp. Hon är bra på att gosa! Kalle blir avundsjuk. För att Hobbe är hans bästa vän eller för att Sussie är hans crush … ?! Eller kanske både och … ?! Ingen vill vara tredje hjulet.

Karriärkvinna med tiger-hemmaman

Kalle och Sussie har egentligen mer gemensamt än vad de vill erkänna … och de har båda två lika livlig fantasi och samma sätt att köra över sin omgivning. Sussie är förmodligen dock snäppet vassare än Kalle i detta avseende. Albumet innehåller den klassiska seriestrippen där Sussie beordrar Hobbe att vara hennes hemma-man, medan hon gör karriär … och en avundsjuk Kalle är återigen tredje hjulet, och får den otacksamma uppgiften att spela Sussies och Hobbes korkade lille son .. När Kalle opponerar sig ljudligt så påpekar Hobbe att så talar man inte till sin far .. Och Hobbe går helt in i rollen.

Karaktärsdanande käpphästar

Kalles egen far håller i detta album gång på gång med att försöka karaktärsdana Kalle. Mindre TV, mer motion, och så vidare …

Gissningsvis har denna farsa inspirerat till farsan i Dagbok för alla mina fans… ?! Mer motion! Mindre TV! Det är karaktärsdanande! Ut och hoppa och lek på gräsmattan! Det är ju så fint väder idag! Eller så låter helt enkelt alla amerikanska farsor i medelklassens trygga småstäder och förorter likadana …

Så mycket är tidlöst. Fantasins värld är evig.

Om det inte ringer till mig så…

Men det finns några tidsmarkörer i seriestripparna – Kalle leker faktiskt mycket utomhus (även utan att uppmanas till utomhuslek av föräldrarna) och han har ingen mobil och inga mobilspel och ingen egen dator.

Familjen har en telefon som är kopplad till ett telefonjack i väggen – när Kalle drar ut jacket så kommer inga samtal fram till föräldrarna längre. Hämnden är ljuv! När det aldrig är till mig, så kan det ju kvitta om telefonen ringer eller inte, resonerar Kalle med en barnsligt förtjust känsla för rättvisa.

Snöbollar istället för SMS

Kalle och Sussie pratar också med varandra via gammaldags telefoner – istället för att messa varandra – och de kastar snöboll på varandra istället för att pinga varandra. Snöbollskrig har hunnit bli politiskt inkorrekt sedan Kalles och Hobbes storhetsdagar – och dessutom kommer det knappt någon snö. Ja, om man inte bor i Lappland eller i Alaska …

En kärleksfull referens till Snobbenserierna kan det tyckas vara, detta ständiga kärleksgnabb mellan Kalle och Sussie – det låter ibland som gnabbet mellan Linus och Sally. Fast Sussie är lika tuff som Linus storasyster Lucy (utan att vilja bli psykolog) och till skillnad från alla kärleksrelationerna i Snobben serierna så rör det sig faktiskt här om besvarad kärlek. (Alla relationerna i Snobben handlar mer eller mindre om obesvarad kärlek).

Kärlek underhåller med bråk

I serien Kalle och Hobbe handlar det inte så mycket om att kärlek startar med bråk, som att kärlek underhålles av bråk. (Och att kärlek är underhållande med bråk – speciellt för läsaren). Både Kalle och Sussie är mycket starka och fantasifulla karaktärer … och Bill Watterson lär ha sagt att Sussie är den typ av tjej han själv var attraherad av som liten kille, och även den typ av tjej som han till slut gifte sig med som vuxen.

Så vem vet, även om Kalle och Sussie är för evigt sex år i seriernas värld, så skulle de i en alternativ verklighet kunna växa upp och gifta sig och Sussie gör kick-ass girl-power-karriär precis som hon planerat som sexåring, medan Kalle blir hemma-man … och ritar serier.

Världsberömd tigerfilosof

Hobbe då? Vad händer med honom? Han blir världsberömd filosof, känd och aktad för sin visdom och sina one-liners. Han gör empirisk forskning om vilken glass som egentligen är godast och skriver en avhandling om detta, och får en gästroll i Toy Story 5 – som en gång för alla bevisar att leksaker lever på riktigt … och inte bara i Kalles livliga fantasi.

Det är något som dreglar under sängen är en härlig samlingsvolym full av serier av yppersta toppkvalitet … Enbart den fantasifulla titeln gör att man får upp aptiten och börjar dregla – nästan i alla fall. Fast inte bokstavligen. Det är sidorna alldeles för värdefulla för …

Skriven 2020-08-25

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners