ALBERT BONNIERS FÖRLAGs oktober- och novembernyheter

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Domslut – Ulrika Mossberg
Lea lever ett inrutat liv som framgångsrik domare. En kväll i en bar möter hon Jakob, vars fotografi hon nyss sett i förundersökningen till morgondagens rättegång. Med en enda blick kullkastar han alla de murar Lea byggt upp omkring sig. Jakob kämpar med att fortsätta sitt liv utan Rakel, som han har stått så nära att de nästan har blivit en och samma person. Nu anklagar hon honom för olaga förföljelse. Domslut är en berättelse om kärlek och hur långt den kan driva en människa.

Quichotte – Salman Rushdie
I Salman Rushdies nya roman är Quichotte en skapelse av Sam DuChamp, en krisande thrillerförfattare som inspirerats av Cervantes klassiker. Hans Quichotte, en hövlig men förvirrad försäljare av läkemedel, har efter en professionell kris gett sig ut på vägarna tillsammans med sin imaginära son Sancho i hopp att finna sitt livs kärlek, en ouppnåelig tv-stjärna. Men i stället finner de ett trumpifierat USA där galenskapen blivit norm, rasismen och opiaterna florerar och det osannolika blir verkligare för varje dag. Gradvis växer de två berättelserna in i varandra; Sams värld möter Quichottes, och den magi som uppstår är berättandets.
Salman Rushdies hyllade omtolkning av Cervantes klassiker är både lekfull och allvarlig. På samma sätt som förlagan gjorde narr av sin tid bjuder Rushdies pikareskroman på en samtidssatir där fakta och fiktion korsas på de mest oväntade sätt. Quichotte har hälsats som en av Salman Rushdies bästa romaner och nominerades bland annat till Booker-priset.

Nattligt symposion, Sölvegatan 2 – Jesper Svenbro
När C.F. Hill placerar gudinnan Artemis i fokus på den bläckteckning Jesper Svenbro valt till omslag för sin nya diktsamling kan han ha haft hennes spänstiga marmorgestaltning på Louvren i tankarna men även den gipsavgjutning som fanns på promenadavstånd i Lund. I själva boken är Artemis lika centralt placerad genom att tillhandahålla den figur som låter Platon tänka skriftmediet, botemedel eller gift allteftersom, — också sedan budet om det sensationella Sapfofyndet 2014 interpunkterat framställningen och den avslutande diktsviten bytt fokus till Akademien, den svenska och den antika, metaforiskt.

Sidenkatedralen – Sara Danius
Efter succéerna Den blå tvålen och Husmoderns död arbetade Sara Danius med två projekt som aldrig hann färdigställas; en samlingsvolym med publicerade artiklar och essäer i skilda ämnen, samt en bok om hennes favoriter inom fotokonsten. Sidenkatedralen samlar dessa projekt i en volym. Här finns förord till nyöversatta klassiker som Madame Bovary och Gruppen, essäer om Svetlana Aleksijevitj och Selma Lagerlöf, och de sommar- och vinterprogram som talade till så många. Men också texter om banbrytande fotografer, exempelvis Lucia Moholy och Louise Dahl-Wolfe, samt texter om Svenska Akademien. Allt präglat av Sara Danius omisskännliga blandning av bildning och briljans.

Efterbörd – Rachel Cusk
”Precis som efterbörd i överförd bemärkelse kan betyda efterdyningar efter ett stort skeende kan efterskörd betyda en andra välkommen slåtter, frukterna av en eftersådd.”
Med Konturer, Transit och Kudos byggde Rachel Cusk en uppmärksammad romantrilogi där huvudpersonen Faye försökte återskapa sitt liv efter en skilsmässa. Trilogin föregicks av memoaren Efterbörd, som väckte stor debatt när den kom ut 2013 och som förebådar det banbrytande romanprojektet. I Efterbörd filtreras skilsmässan genom Cusks exakta och osentimentala språk, där sanningen aldrig offras för fiktionens försköning. ”Ett mästerverk”, skrev Malin Ullgren i DN.

Spegelmannen – Lars Kepler
En ung kvinna försvinner när hon är på väg hem från skolan. Fem år senare hittas hon mördad på en lekplats mitt i Stockholm. Via övervakningskameror lyckas Joona Linna spåra ett ögonvittne. När det visar sig att vittnet är en psykiskt sjuk man som inte har några som helst minnen av det han såg tar Joona kontakt med hypnotisören Erik Maria Bark.
Spegelmannen är den åttonde boken med Joona Linna.

Grand union – Zadie Smith
Zadie Smith räknas idag som en av världens ledande romanförfattare. Med böcker som Vita tänder och Swing time har hon som få andra lyckats tala till vår tid, om vår tid. I den nya boken Grand union – titeln kommer från ett nätverk av kanaler i Buckinghamshire – samlas tio nyskrivna berättelser med de bästa som hon publicerat i tidskrifter och magasin genom åren. Gemensamt för dem är Zadie Smiths osvikliga blick för textens möjligheter att på oväntade sätt spegla våra liv; världen hänger kanske inte ihop, men i Grand union förenar Zadie Smith våra splittrade erfarenheter som bara en mästare kan.

Samtycket – Vanessa Springora
Samtycket är Vanessa Springoras internationellt uppmärksammade debutbok. Det är 1980-tal när V följer med sin mamma på en middag i litterära kretsar. Där möter hon den belevade G, en berömd författare som intresserar sig för vad hon har att säga. Kort därpå vill han träffa henne igen. V, som är tretton år, älskar att läsa och drömmer om att en gång själv bli författare. G är i femtioårsåldern och har rykte om sig att föredra sex med unga, ”de under sexton” som han har deklarerat i en känd pamflett. När V fyller fjorton inleder de ett förhållande.
Mer än trettio år senare har Vanessa Springora skrivit en knivskarp uppgörelse med mannen som skadade henne, men också med den omgivning som såg och lät det ske.

Under månen – Hanna Rajs Lara
Hanna Rajs Lara tillhör förnyarna av den svenska samtida poesin. Under månen består av enskilda, starka dikter med olika tematiska ingångar. Med kraft och rytm skriver hon om kärlek, förlust, familjen och det judiska arvet, antisemitism och missbruk. Dikterna är personligt direkta, ofta rimmade och poetiskt talspråkliga. Hos Rajs Lara är kärleksförklaringen ett motstånd – solen lyser inte, men väl månen.

Läppstifterska – Fredrik Ekelund
Läppstifterskas dikter är skärvor ur verkliga livet. I centrum står författarens nyupptäckta transidentitet. Erfarenheten av att plötsligt vara en annan, av att vara två. Fredrik Ekelund söker tecken i sitt forna liv. Fanns en dubbelhet där om han bara tittat noggrannare? Och nu, i efterhand, ser han också att det kanske funnits andra runt omkring som delat denna erfarenhet med honom. Men som aldrig vågat prata om det.
Läppstifterska är Ekelunds första diktsamling sedan 1995.

Hjärtlinjer – Brit Bennett
Som tonåringar rymmer tvillingsystrarna Desiree och Stella Vignes till New Orleans. Där inser Stella för första gången att hennes hud är så ljus att andra människor kan ta henne för vit. Så snart hon upptäckt kraften i den förklädnaden finns ingen återvändo.
Tjugo år senare lär två unga kvinnor känna varandra i 80-talets Los Angeles. På ytan har de inte mycket gemensamt, men de delar samma rötter.
Hjärtlinjer är en rik och tankeväckande roman om två generationer amerikanska kvinnor, om familj, kärlek och klass och om att utmana den roll man tilldelats.

En dramatikers dagbok 20152019 – Lars Norén

Sista dagen – John Grisham
Pete Banning var stadens älsklingsson, en krigsveteran nyss hemkommen från andra världskriget, bonde, familjefar och trogen medlem i den lokala kyrkan. En kylig oktobermorgon 1946 går han upp tidigt, åker in till staden och begår ett chockerande brott. När Pete Banning grips svarar han till den som frågar: “Jag har inga kommentarer” och hur än hans advokat försöker lirka ur honom något som möjligtvis kan förklara hans handlingar vägrar han att berätta mer.
Sista dagen är en storslagen roman med John Grishams osvikliga känsla för den lilla människan och dennes kamp för rättvisa.

Det sena verket – Paul Celan
I år är det hundra år sedan poeten Paul Celan (1920–1970) föddes. Det sena verket består av Celans fem sista diktsamlingar och en extra svit – tidigare har inga av hans samlingar förutom Andningsvändning (1967), den som inleder Det sena verket, översatts i sin helhet. 50–60 år efter deras tillkomst ter sig dessa dikter kanske mer angelägna än någonsin. Inte nödvändigtvis för att vi nu kan blicka tillbaka på dem på avstånd, utan för att vi börjar hinna ifatt dem. I översättning av Anders Olsson med redaktörskap av Gabriel Itkes-Sznap samt med kommentarer av dem båda.

Frukttjuven – Peter Handke
Peter Handke har kallat sin nya roman Frukttjuven för ”Det Sista eposet”. Ett stick av ett bi blir det tecken som föranleder uppbrottet och som gör att författaren påbörjar sin berättelse. Här skildras en resa som på omvägar leder från Ingenmansbukten till det inre av landet, där frukttjuven kanske är dömd att stanna, men också om de oerhörda och hittills aldrig skådade farorna på vägen dit.

Mott – Jörgen Lind
Du sitter på ett nattöppet kafé
med en röd väska i ditt
knä. Ansiktet, de små rynkorna
och vecken, du letar efter
en brosch, ett etui, ett ljusblått
aerogram: någon annans
stavelser på några flortunna
ark. Så mycket du har varit igenom,
så mycket du ännu ska bli:
virvlande mott i det europeiska
huset, boss skingrat för
vinden, några slags depåer i
protektoratet som ännu
en tid står tomma
Jörgen Lind, född 1966 och bosatt i Göteborg, har ett långt poetiskt författarskap bakom sig. Han belönades med Sveriges Radios lyrikpris 2015. Senast gav han ut Åtel. Mott är hans andra bok på Albert Bonniers Förlag.

© Albert Bonniers Förlag

print

Våra samarbetspartners