Klicka på bilden, för att se hela bilden
FAKTA
Förlag: Ordfront Förlag
Genre: Historiska deckare & kriminalromaner, Historisk skönlitteratur
Antal sidor: 347
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2020-06-03
Äntligen en ny Gotlandsdeckare att mysa med! Dick Harrison har skapat den perfekta mixen av spänning, pusseldeckare och historiskt epos. Kryddat med lite humor, lite romantik, lite medeltida matlagningsrecept … och en mycket stor del intriger.
Jag kan inte komma på någon annan än Dick Harrison som på rak arm kan säga vilka viner och vilka ölsorter som det fanns att beställa i olika geografiska områden år 1398 – med lika stor självklarhet som andra deckarförfattare skriver om helgens inköp av bag-in-box på Systemet.
Gotland – klassisk deckarmark
Alla deckarfans vet ju att Crimetime, den stora deckarfestivalen, har utspelat sig på Gotland – tills den plötsligt flyttade till Göteborg och nu går Crimetime parallellt med Bokmässan (de två sista dagarna). Gotland är också klassisk deckarmark – bland annat har Anna Jansson och Mari Jungstedt skapat populära serier som utspelar sig på Gotland. Men nu har Anna Jansson flyttat från Gotland och inlett en ny deckarserie i Örebro och Mari Jungstedts klassiska Gotlandsserie uteblev i sommar – istället kom en helt ny deckarserie från Spanien.
Lämnar man sitt område obevakat så är det någon annan som intar det … ! Det är sensmoralen man kan utröna när man läser om intriger på Gotland anno 1398. Och det där gäller i hög grad även idag … Dick Harrison har inmutat den populära ön som deckarkung denna sommar med en lysande sommardebut.
Medeltidsdebut i pusseldeckarsammanhang
Nu är ju Harrison ingen bokstavlig debutant – han har skrivit nästan hur många historiska böcker som helst om alla möjliga platser och epoker och dessutom har han skrivit tre skönlitterära spänningsromaner som utspelar sig på 600-talet. Men det här är debut för Dick Harrison på Gotland, på medeltiden, i pusseldeckarsammanhang, och med en ny hjälte i huvudrollen … som på sista sidan funderar på att lära sig svenska, eftersom han ska stanna kvar på ön … Det här kan bli en ny favoritserie med en ny invandrad hjälte som intar favoritdeckarön.
Misstänkt mord uppdagas
Året är 1398 … Ingen spoilervarning där, det avslöjas redan i titeln. Det är en händelserik och turbulent tid med korsfarare och legoknektar och sjörövare … Sverigenytt: Kalmarunionen har nyligen grundats. Vem vet vad den mäktiga Drottning Margareta ska ta sig till? Men Gotland kommer aldrig att intas, det är alla huvudpersoner så säkra på! (Det kan man skratta gott åt nu, när Gotland är svenskt).
1398 har Tyska orden landstigit på Gotland och tagit itu med sjöröveriet – befolkningen är befriad, Tyska orden har segrat, ön är deras …. Riddarna firar segern i Visby … och allt är frid och fröjd tills ett misstänkt mord uppdagas. Ordensriddarnas spårhund nummer ett, Thierry av Liège, får uppdraget att utreda fallet.
Inte knivhuggen någonstans
Som läsare tror man sig ligga ett steg före, i och med att boken inleds med ett mord – någon knivhuggs, och man får följa den anonyme mördarens tankegångar. Som läsare blir man grundligt förvånad när det misstänkta mordet som Thierry av Liège ska undersöka gäller en skomakare som fått ett slag i huvudet … och som inte har blivit knivhuggen. Någonstans.
Det finns alltså en kropp till som vi som läsare är medvetna om, men som inte Thierry vet om, än så länge … Vem är mordoffret? Vem är mördaren? Hur ska Thierry klara av att navigera mellan alla olika läger på ön?
Alla ljuger om olika saker
Gotland har en brokig historia – många olika herrar, många år av krig, pesten har härjat, nöden har ingen lag och i krig och kärlek är allt tillåtet. Innan boken är slut sker ännu ett mord, kombinerat med pålning. Turistattraktionen Bockstensmannen var alltså inte ensam om att bli pålad under medeltiden …
Thierry inser att många, praktiskt taget alla, ljuger för honom om olika saker – men vilka lögner har med mord att göra och vilka handlar om helt andra saker? Det är många som inte har rent mjöl i påsen, utan att för den skull vara mördare …
Vem bryr sig om ett mord mer eller mindre?
Thierry av Liège påminner vagt om två väldigt olika deckare – Foyle i Foyle’s War och Agatha Christies mästerdetektiv Hercule Poirot – världens mest kände detektiv efter Sherlock Holmes.
Thierry av Liège blir gång på gång ifrågasatt – det är ju krig, folk dör hela tiden, vem bryr sig om ett mord mer eller mindre? Det är samma argument som Foyle får höra i Foyle’s War. Men Thierry av Liège är noggrann och samvetsgrann, han vill att befolkningen ska lita på nykomlingarna (där han själv ingår) han vill visa att de bryr sig om folket – att de bryr sig om ordning och reda och att folk inte bara kan bli mördade hur som helst. Gotland är inte vilda västern.
Thierry av Liège påminner också om Hercule Poirot, speciellt när han frågar ut vittnen, ger sig vinn om att lyssna snarare än att prata själv undersökningen… och till syvende och sist ska alla misstänkta samlas och Thierry kommer att ha sin föreställning och avslöja precis “who-dunnit”. Liksom Poirot är Thierry också en invandrare (albeit inte en krigsflykting) och liksom Poirot är han också en smula fåfäng – speciellt när det gäller sina mustascher.
Årets deckartripp till Gotland
Herrens år 1398 av Dick Harrison har kommit ut precis lagom till sommarlovet. Crimetime-myset på raukarnas ö är räddat! Det är dags för årets deckartripp till Gotland! I år kombinerat med en tidsresa …
Skriven 2020-07-21
Läs mer om boken här