Klicka på bilden, för att se hela bilden
FAKTA
Realistisk succédeckare och mästerverk, Sverige 1976
Regi: Bo Widerberg
I rollerna: Håkan Serner, Carl-Gustav Lindstedt, Sven Wollter, Thomas Hellberg, Ingvar Hirdwall
DVD/Blu-Ray
(Studio S Entertainment)
BETYG: FEM
1976. Bo Widerberg satsar på att göra en svensk French Connection och resultatet blir Sveriges bästa deckare/thriller någonsin, en succé som ses av 750 000 svenskar på bio och som säljs till 40 länder. Widerbergs film är fortfarande oöverträffad som genrefilm och nu kommer den i digitalt restaurerat skick – för första gången på BD – med massor av extramaterial.
Vad är hemligheten bakom succén med Mannen på taket? Bra regi, fina skådespelarinsatser, minnesvärda amatörinsatser, lågmäld humor, knivskarp och aktuell samhällskritik, intensiv spänning, massor av grisblod och en kraschlandad helikopter på Odenplan (helt utan greensceen!).
Allt beröm för Rönn
Mannen på taket är så pass känd nu för tiden som “en Beck-deckare”, något som sedermera blev en franchise, att det är lätt att glömma bort att fallet i filmen inte är Becks. Den som får fallet är Rönn, superbt spelad av Håkan Serner som sedermera fick en guldbagge för bästa huvudroll. Senare kallar han in Martin Beck (Carl-Gustaf Lindstedt) för att hjälpa till.
Alla avskyr varandra – mer eller mindre
En sak som är väldigt rolig är att av de olika karaktärerna i filmen så är det inga som kommer överens och inga som gillar – eller knappt ens står ut – med varandra. Martin Beck suckar och stönar där hemma när han ska behöva jobba med Einar Rönn, “Det blir ju muntert” muttrar Beck. Rönn är en lågmäld och vänlig typ, men eftertänksam och omständlig och ingen som Beck tycker är lätt att vara tillsammans med.
Gunvald Larsson (Thomas Hellberg) och Lennart Kohlberg (Sven Wollter) avskyr varandra öppet. Deras första möte i filmen är på parkeringen där Kohlberg parkerar sin rishög bredvid Larssons tjusiga åk och råkar dänga till den öppna dörren så att en flisa går av … Gunvald Larssons iskalla blick hade kunnat frysa helvetet.
“Vi lägger upp jobbet så vi slipper se varandra …”
När Kohlberg och Larsson blir ihopparade under mordfallets gång säger Kohlberg direkt att de kan lägga upp arbetet så att de behöver ses så lite som möjligt. En taktik som är det enda som Larsson och Kohlberg är överens om under hela filmens gång. Och när det gäller mordoffret, en kommissarie Stig Nyman, så är han känd som “Den avskyvärde mannen från Säffle”, enligt Kohlberg, som är en av många som hatade Nyman intensivt.
Vem ville mörda Nyman? Alla som någonsin träffat honom, enligt Kohlberg.
HR-drama på hög nivå
Om man tänker efter så är hela fallet med Mannen på taket ett HR-drama med poliser som inte kommer överens och som i olika utsträckning gladeligen vill ta kål på varandra.
Idag får realistiska deckare mycket credd för att de tar av vardagen, man får följa Åsa Larssons eller Liza Marklunds eller Camilla Läckbergs hjältinnor när de rengör vasken eller skalar äpple eller står i kö eller hämtar ungar på förskolan … men redan i Mannen på taket finns vardagsbestyren med. Kohlberg börjar dagen med att ta hand om en överfull blöja och duscha av baby Kohlberg – som spelas av ingen mindre än Bo Widerbergs son Johan.
Återfall i Beckgenren
Många i Mannen på taket har återkommit i senare Beckdeckare. Johan Widerberg har spelat baby i ytterligare en film. Thomas Hellberg (filmens Gunvald Larsson) återkom redan i filmen Uppdragt i en helt annan roll som internationell diplomat. Och Ingvar Hirdwall som spelar den eponyma Mannen på taket som skjuter vilt omkring sig (trots att Hirdwall lider av svindel) återkom i den moderna Beckserien som Becks trevlige och lurige granne och är bäst i hela serien. Harald Hamrell (som spelar mordoffrets unge son) blev sedermera en framgångsrik actionregissör och Eva Remeus (som spelar fru Kohlberg) är i verkligheten mest känd för barnprogrammet Fem myror är fler än fyra elefanter.
Allt blir pampigare på Odenplan
Filmen Mannen på taket håller sig troget och trovärdigt till källmaterialet, romanen Den vedervärdige mannen från Säffle, med ett undantag – helikopterkraschen är flyttad från Vasaplan till Odenplan och blir på så sätt mycket större och mer filmisk och spektakulär.
Odenplan är också ett sådant ställe som alla känner till … Bo Widerberg filmade på en långfredag och gjorde alla farliga tagningar alldeles själv. Idag hade man kraschat helikoptern ute i öknen (eller i en studiohangar) och lagt in det senare i datorn …
En gyllene tidsålder
Slutligen så var 1970-talet svensk dokumentärfilms gyllene tidsålder och både Bo Widerberg och Stefan Jarl var på topp – Jarl har för övrigt arbetat med restaureringen av vännen Widerbergs verk. I Mannen på taket är det riktiga journalister och spelar journalister, knarkare som spelar knarkare och så vidare … En ilsken demonstrant, spelad av Torbjörn Tännsjö, som håller en låg filosofisk utläggning om vad det är för fel på polisen, är numera professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet.
Filmen tilldelades vid Guldbaggegalan 1977 guldbaggen för högsta kvalitetspoäng, där även Håkan Serner prisades för bästa manliga huvudroll. Mannen på taket är också en av titlarna i boken Tusen svenska klassiker (Norstedts, 2009). Svensk filmhistorias bästa deckare/thriller, och en av svensk films bästa filmer någonsin. Ett mästerverk av Bo Widerberg som står för manus och regi och en genomgående kristallklar vision, som gör att filmen känns edgy och banbrytande – än idag.
Skriven 2020-05-21