Klicka på bilden, för att se hela bilden
FAKTA
Konsertfilm, musikdokumentär och fiction, USA 2019
Regi: Thom Zimny och Bruce Springsteen
Medverkande: Bruce Springsteen, Patti Scialfa
DVD/Blu-Ray
(Warner Bros.)
BETYG: FYRA
Once Upon a Time in New Jersey …
I sin nya film framför Bruce Springsteen samtliga tretton låtar från sitt senaste studioalbum, Western Stars, i en lada.
Det vilar lite Johnny Cash över det hela. Springsteen flirtar med den döende cowboyromantiken, i samma nostalgiska anda som Once Upon a Time in Hollywood. De båda filmerna har helt klart druckit ur samma källa, även om resultaten har blivit markant olika.
Konsertfilm, musikdokumentär och fiktion
Filmen Western Stars är en blandning av konsertfilm, musikdokumentär och fiktion. Bruce Springsteen spelar både sig själv – sångaren, låtskrivaren och musikern Bruce Springsteen – och karaktärer som han skrivit om i sina låtar. Både albumet och filmen kretsar kring en åldrande B-skådis i Western-genren som nu ser sin karriär blekna bort … och som ser tillbaka på sitt liv och sin karriär och de beslut som han har fattat. Mellan sångerna berättar Bruce om karaktären han skapat, storyn han skrivit och tonsatt och hur den speglar hans eget livs story … och han tangerar även teman och narrativ som dykt upp på tidigare album, samtidigt som han helhjärtat verkar gå in i den ensamma cowboyrollen som han skapat.
Bruce går ensam på en väg.
Bruce sitter ensam i en bil.
Bruce promenerar ensam med en häst.
Det finns många hästbilder med i filmen, så som det anstår äkta cowboyromantik. Det vilar mycket “lonesome cowboy” över narrativet.
Fiktiv ensamhet och lyxig lada
Nu är ju inte Bruce ensam, han har ett kamerateam att framträda framför. På scenen i ladan (som är den lyxigaste lada som någon cowboy någonsin skådat) är Bruce omgiven av en stor och pampig orkester. Det finns inget avskalat och sparsmakat över den här versionen av Western Stars. Patti Scialfa finns så klart med på scenen, men hon är också en del av narrativet.
Att framföra ett helt cowboyinspirerat album på sin ranch i New Jersey låter som ett vinnande koncept. Och det är verkligen magnifikt gjort. Men kanske lite för storslaget för materialet. Avskalat och intimt och “unplugged” hade passat bättre.
Destruktiva sidor rider in i solnedgången …
Springsteen pratar öppet om att släppa sina destruktiva sidor: “They did not go easy into the night” konstaterar han. Förmodligen spelar han sig själv när han säger dessa ord. Men repliken hade också passat in på en del av hans spelade karaktärer. Filmen glider hela tiden mellan fakta och fiktion. Men alla kan inte rida in i solnedgången, någon måste bli kvar …
Någonstans där börjar man ana en alternativ version av A Star is Born– en där Bradley Coopers cowboy inte hänger sig, utan tar tag i sin destruktivitet och lever med en kärleksfull fru på en ranch på landet, och promenerar runt med vackra hästar i solnedgången.
Regidebut för Springsteen
Springsteen har många strängar på sin lyra – här gör han regidebut med en långfilm. Han har regisserat filmen Western Stars tillsammans med vännen Thom Zimny, som tidigare har regisserat The Gift: The Journey of Johnny Cash (2019) och Springsteen on Broadway (2018).
Skriven 2020-04-20