BOMÄSSA I JÖNKÖPING – och Coronaviruset

Klicka på bilden, för att se hela bilden

När jag bytte det socialistiska Tjeckoslovakien mot det socialdemokratiska Sverige, förväntade jag mig att vara med om en kulturchock. Den uteblev. Så småningom flyttade jag till Danmark, där jag utbildade mig, skrev och regisserade film och teater och reklamfilm samt skrev min första bok. Förflyttningen från Sverige till Danmark bjöd på större kulturella skillnader än den från Tjeckoslovakien till Sverige. Nu bor jag återigen i Sverige och jag upplever fortfarande att Danmark och Sverige är länder med två påtagligt skilda sätt att förhålla sig till människan. Melodifestivalen i Danmark exkluderade publik, den svenska melodifestivalens ledning tyckte att publiken inte skulle kunna ta skada av det nya coronaviruset. Och ändå är det så att Sverige har betydligt flera smittade än Danmark.

Störst antal smittade har Kina, Sverige kommer på 13 plats. Efter Sverige kommer Belgien med flest smittade, och sedan i fallande skala Norge och Singapore, Malaysia, Hong Kong, Österrike, Bahrain, Australia, Grekland, Canada, Iraq, Kuwait, Island, Förenade Arabemiraten och först sedan kommer Danmark. Dessutom har Danmark flera vårdplatser än Sverige, vilket återigen talar för att vi i Sverige borde vara lite mer försiktiga när det gäller det nya coronaviruset SARS-CoV-2. Littfest i Umeå lockar till sig publik med fanfarer och synlig och riklig reklam inte bara i Umeå utan över hela landet, samtidigt som stora internationella stjärnor, däribland även danskan Helle Helle, hoppar av medverkan på detta evenemang.

Det första svenska fallet av covid-19 uppenbarades i Jönköping, som är den stad som har flest sjuka i denna dödliga sjukdom efter Stockholm och Göteborg. Detta var dock inget hinder för att Jönköping i helgen ha arrangerat Bomässa på Elmia. Och Elmia är inget litet utställningstält, utan Elmia AB är ett av Nordens ledande mässföretag.

Jag var en av dem som trängdes bland denna väldiga massa mässbesökare. Vad är det som utställningsmarknaden bjöd på som var så vansinnigt viktigt att den lockade till och med mina pensionerade grannar som sällan avlägsnar sig från sina prylbelamrade hem längre bort än till närmaste lilla och därför dyra matbutik?

Det som frapperade mig mest var att denna bomässa starkt påminde mig om Kivik marknad anno 1970. Skillnaden var att på bomässan fanns inte svärdslukare, utbrytarkungar och ormtjuserskan och stripteasedansösen Gunilla af Halmstad. I stället erbjöd mässan sekatörer, gräsmattegödsel, krukor och små, små fat för använt snus, och dessutom kuddar för sidosovare. Antagligen fanns här även bestick för vänsterhänta men det såg jag ej. Däremot såg jag här samme skojare med magiska renhållningspulver som i Kivik för 50 år sedan.

Även denne krängde en mirakelpasta som enligt honom vida överträffade samtliga renhållningspreparat som Colgate och Palmolive och Ferdinant Grumme någonsin uppfann, och mässmannens produkt luktade bättre, var skonsammare mot miljön, rengjorde bättre, lättare och snabbare än Clean Touch och Skona grön såpa och Klorin Power Mousse och Svinto löddrande tvålull och Yes och Vim allrengöring och Ajax och och och. Allt enligt denne snabbpratande försäljare med anor från Vilda Västern. Hans mirakelmedel kunde dessutom 100-procentingt rengöra allt, precis allt, från plast till guld, så länge det tålde vatten. Men, och det har du säkerligen redan luskat ut, smakar det, så kostar det. Inte undra på att vare sig ICA eller Coop eller Lidl eller Netto eller City Gross eller Hemköp eller NK eller någon annan för den delen, marknadsför det. Och å andra sidan, man fick som kompensation en liten gul svamp på köpet, värd cirka en krona och en plastpåse som snart kommer kosta flera kronor styck, för att rädda världen från klimatpåverkan.

Matstånd fanns det flest av på denna mässa. Det var som en kinesisk matmarknad dock utan döda fladdermöss och levande ormar. Mest var det choklad, och småländska korvar och ostar och öl och kaffe och oliver och småländsk lax och småländska kräftstjärtar och småländsk ostkaka som salufördes. Man kunde smaka på allt direkt på stället och allt var uppvärmt och smaksatt med besökarnas oskyddade andedräkt, frisk eller ej. Att folk var villiga att stå i kö för att få en pytteliten munsbit gratisost- eller korv, var för mig obegripligt. Vad är nu detta? Är det bara utsvultna människor som besöker denna mässa, eller är svenskens drift att få något gratis så pass stark att den slår ut allt rationellt tänkande?

Och allt såldes för mässpris, en term som antagligen betyder att på mässan var det betydligt dyrare än på ICA eller Coop eller Lidl eller Netto eller City Gross eller Hemköp eller NK. Exempelvis kostade en 456 grams ostkaka 80 kr. Min hustru köpte den naturligtvis, eftersom hon var övertygad om att den förutom de vanliga ingredienserna, måste ha innehållit även någon mirakelmedicin mot det nya coronaviruset.

År 2009 drabbades Sverige (och stora delar av den övriga världen) av svininfluensan. H1N1-viruset var en luftburen droppsmitta och kontaktsmitta, liksom dagens SARS-CoV-2 är det. Då hade myndigheterna och politikerna en plan i vilken tur och ordning skulle befolkningen vaccineras med Pandemrix. Det viktigaste var att våra politiker och alla andra superviktiga medborgare skulle vaccineras först, eftersom utan dem går varje samhälle under, och planen var att när alla till slut var döda, inklusive bananflugor och björndjur, då skulle Sverige fortfarande ha kvar några superviktiga politiker och tjänstemän som skulle ta hand om och leda det som var kvar. Finns det en liknande plan även i dag?

En plan finns dock, verkar det som. Planen att låta alla sjuka och alla gamlingar att dö ut. Dessa människor dör först av det nya coronaviruset, det är bevisat. Om alla dessa är borta då slipper man bekymra sig över deras pensioner och deras vård och omsorg. Det diskuteras om aktiv dödshjälp skall tillåtas i Sverige. Frågan delar landet. Det är inte bra. Nationen bör vara enad. Det nya coronaviruset kan lösa det problemet. Vi behöver flera bomässor i dessa tider.

Klicka här för köp av och information om artikelförfattaren Vladimir Oravskys böcker.

© Vladimir Oravsky

Skriven 2020-03-10

print

Relaterade artiklar:

Våra samarbetspartners