JOHN GRISHAM bland Albert Bonniers Förlags novembernyheter

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Offer 2117 av Jussi Adler-Olsen
Avdelning Q är tillbaka! I över 10 år har Assad arbetat tillsammans med Carl Mørck och Rose på Köpenhamnspolisens cold case-avdelning. Men vet de egentligen vem han är? Under årens lopp har Assad överraskat med kunskaper i de mest oväntade ämnen, han talar en rad olika språk och kan oskadliggöra en fiende på ett ögonblick. Var kommer han ifrån? Vilka hemligheter bär han på? I “Offer 2117” får vi svaren. Det här är Assads historia.

Resenären av Ulrich Alexander Boschwitz
På kvällen den 9 november 1938 bankar det på dörren till familjen Silbermanns våning i Berlin. Otto Silbermann räddar sig ut genom bakdörren. Oförmögen att återvända till det hem som vandaliserats av nazisterna vandrar han genom staden. Runt omkring pågår livet som vanligt, samtidigt som han själv i ett slag blivit villebråd. Trots berättelser om bekanta som fängslats eller försvunnit har Silbermann tänkt att förföljelserna inte angår honom. I ett desperat försök att rädda det som räddas kan stiger han på ett tåg. ”Resenären” är en tät och omskakande roman som rör sig allt snabbare mot det oundvikliga slutet. Boschwitz skrev den under tiden omedelbart efter Kristallnatten 1938, och den utgavs på tyska för första gången våren 2018.

Rooster Bar av John Grisham
Mark, Todd och Zola började sin juristutbildning för att bidra till en bättre värld. De trodde helhjärtat att utbilda sig till jurist innebar att man utbildade sig till att göra gott i samhället. Men nu, på tredje året i utbildningen, inser de att de har blivit lurade. De har alla tre tvingats ta dyra studielån för att ha råd med den privata utbildningen. En utbildning som visar sig vara så värdelös att eleverna knappt lyckas gå ut med fullständiga betyg eller därefter få något jobb inom juridik. De upptäcker att skolan ägs av en skum typ som dessutom är knuten till en bank som specialiserat sig på just studielån… Ju mer Mark, Todd och Zola gräver kring skolans ekonomi, desto märkligare saker dyker upp. På deras stamkrog The Rooster Bar, börjar de smida en plan för att avslöja skolans ägare…

Ont blod – hemligheter och lögner i Silicon Valley av John Carreyrou
Silicon Valley älskade Theranos, företaget som skulle revolutionera medicinbranschen med en ny typ av blodanalys. Riskkapitalisterna och dignitärerna flockades runt den karismatiska vd:n och grundaren Elizabeth Holmes, som skulle bli ny Steve Jobs. Det fanns bara ett problem: allt byggde på lögner. Ont blod är den osannolika men sanna berättelsen om Theranos uppgång och fall, författad av journalisten John Carreyrou som avslöjade bluffen i Wall Street Journal.

Dunbar av Edward St Aubyn
”En gång i tiden hade jag ett imperium, sade Dunbar. Har jag berättat hur det stals från mig?”
Henry Dunbar var länge en global mediemogul med oinskränkt makt. På ålderns höst har han låtit döttrarna Abby och Megan ta över affärerna, bara för att inse att deras maktlystnad mer än väl mäter sig med hans egen. Rejält förvirrad väljer han att fly från sitt åldringsboende för att försöka rädda sitt imperium, men vem ska hitta honom först: de onda döttrarna eller den älskade minstingen Florence?

Himmel över Alaska av Kristin Hannah
I ”Himmel över Alaska” visar Kristin Hannah åter att hon är en mästare på att skildra komplicerade mänskliga relationer, denna gång på en lika storslagen som utmanande plats. Det blir inte första gången trettonåriga Leni flyttar när hennes impulsive pappa bestämmer att familjen ska bosätta sig i Alaska. Han vill att de ska göra ett nytt försök på ett nytt ställe, för att försöka få ordning på allt. Också Leni hoppas att tillvaron ska bli bättre i den ärvda stugan i vildmarken – så mycket stormigare kan det i alla fall inte bli. Den första tiden verkar lovande. Men när vintern kommer sänker mörkret sig över familjen. ”Himmel över Alaska” är en berättelse om att växa upp under hårda prövningar, men också om att hitta hem och om kärleken som övervinner allt.

Det osynliga motstyckets bok av Göran Sonnevi
En sorgsen och vacker diktsamling som berör ämnen som återkommer i Sonnevis diktsamlingar: den egna existentiella ångesten och den politiska omvärlden men som alltid finns underbar precis naturlyrik och kärleken till ett du (hustrun) – “Jag är i min oro. Alltid”

Klubben av Matilda Gustavsson
I årtionden hade han omgetts av rykten om övergrepp – den välkände kulturprofilen vars prestigefulla klubb drog till sig medlemmar ur Svenska Akademien, och där konstnärskap både föddes och dog. Den 22 november 2017 publicerades journalisten Matilda Gustavssons reportage om kulturprofilen i Dagens Nyheter, där arton kvinnor vittnade om våldtäkter, hot och trakasserier. Det inledde en händelsekedja som skulle få en av världens mest anrika kulturinstitutioner att krackelera inför öppen ridå.
I “Klubben” fördjupar Matilda Gustavsson sin undersökning av makten i kulturvärlden och hur långt man kan gå i konstens namn. Hon skriver om tiden kring publiceringen, efterspelet där kulturprofilen döms för våldtäkt och om motsättningarna inom Akademien.

Röd hungersnöd av Anne Applebaum
År 1929 lanserade Stalin kollektiviseringen av lantbruket, något som kan beskrivas som den andra ryska revolutionen. Den tvingade miljoner bönder att lämna sina gårdar och inordna sig i kollektiv. Resultatet blev en katastrofal hungersnöd, den dödligaste i europeisk historia. Svälten slog till ögonblickligen och människor började äta allt de kom över: gräs, bark, hundar eller lik. Röd hungersnöd beskriver en plågsam precision den skräck som vanliga oskyldiga medborgare ställdes inför i sin kamp för att överleva.
Applebaums laddade språk och starka beskrivningar framkallar minnet av ett av de bärsta brotten mot männskligheten under tjugonde århundradet och visar hur det kan skapa ett nytt hot mot den framtida politiska ordningen.

© Albert Bonniers Förlag

print

Våra samarbetspartners